Νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη νότια Αφρική – αποκαλείται μετάλλαξη Μποτσουάνα, από τα ΜΜΕ, ή και στέλεχος B.1.1.529 – και τα σύνορα ξανακλείνουν: πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισε σήμερα, Παρασκευή, να αναστείλει τις πτήσεις από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, επέβαλαν καραντίνα.

Ο εντοπισμός αυτού του εν δυνάμει πιο μεταδοτικού και με πολλές μεταλλάξεις νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, στην Νότια Αφρική. Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εισηγήθηκε να μην λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία απαγόρευσαν τις πτήσεις από την Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες από σήμερα το μεσημέρι.

Η Ιταλία απαγόρευσε την άφιξη στο έδαφός της οποιουδήποτε διέμεινε στην νότια περιοχή της Αφρικής «τις τελευταίες 14 ημέρες».

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση από την Κυριακή, με εξαίρεση τους πολίτες και μόνιμους κατοίκους της.

Στη Γερμανία, όπου το όριο των 100.000 θανάτων από την COVID-19 ξεπεράστηκε χθες, Πέμπτη, μόνον οι Γερμανοί πολίτες θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη χώρα από σήμερα το βράδυ και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν καραντίνα 14 ημερών, ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι, ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι η εισαγωγή μιας νέας παραλλαγής που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός. Κάποια νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν κορεστεί και στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 για όλους στη χώρα, όπως αποφάσισε η Αυστρία.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επίσης θα αναστείλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.

Επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-CοV-2.

Μέτρα για τα ταξίδια σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου έλαβε, το απόγευμα της Παρασκευής, και η Ελλάδα. Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό πως το πρώτο κρούσμα με τη μετάλλαξη Μποτσουάνα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στο Βέλγιο.

«Βιαστικές αποφάσεις» βλέπει το Κέιπ Τάουν

Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν «βιαστικές» από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία, μεταδίδει το AFP.

«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημία που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στις βιομηχανίες τουρισμού και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.

Μαζί του συμφωνούν και οι επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στη χώρα, προειδοποιώντας για ένα φαινόμενο «χιονοστιβάδας» σε όλη την οικονομία.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα»

«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να επιβραδύνουμε την μετάδοση αυτής της παραλλαγής», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα χρειαστεί «εβδομάδες» για να κατανοήσουμε το επίπεδο μεταδοτικότητας και επίπτωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική και ονομάστηκε B.1.1.529, δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι στιγμής 22 κρούσματα της B.1.1.529 έχουν καταγραφεί, κυρίως μεταξύ νέων, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NICD). Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στην γειτονική Μποτσουάνα όπως και στο Χονγκ Κονγκ, όπου διεγνώσθη ότι έχει προσβληθεί ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από την Νότια Αφρική.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ένα κρούσμα του νέου παραλλαγμένου στελέχους: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», διευκρίνισε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας φόβους για «δύο επιπλέον κρούσματα» και σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Οι τρεις αυτοί άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, πρόσθεσε το ισραηλινό υπουργείο στην ανακοίνωσή του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το εμβόλιο με το οποίο είχαν αυτοί εμβολιαστεί και με το πόσες δόσεις είχαν λάβει.

Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά της νέας παραλλαγής του ιού.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει έναν «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό μεταλλάξεων και «μπορούμε να δούμε ότι μπορεί εν δυνάμει να μεταδίδεται πολύ γρήγορα», εξήγησε χθες ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Η ομάδα του στο ινστιτούτο ερευνών KRISO, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Κουαζούλου-Νατάλ, είχε ήδη ανακαλύψει πέρυσι το παραλλαγμένο στέλεχος Delta, που είναι πολύ μεταδοτικό.

Στη Νότια Αφρική, επισήμως τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Αφρική από τον νέο κορονοϊό, το 23,8% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί ενδεχομένως όχι μόνον να έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης, αλλά και να είναι ικανή να παρακάμπτει ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος», δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λέσελς.

Το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, ανακοίνωσε ότι αναμένει «το αργότερο εντός δύο εβδομάδων» τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών που θα επιτρέψουν να αποσαφηνιστεί αν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πτώση των Χρηματιστηρίων σε όλον τον κόσμο

Στο μεταξύ, ο φόβος που προκάλεσε η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία εμφανίστηκε την ώρα που οι υγειονομικοί περιορισμοί προκαλούσαν κοινωνικές εντάσεις, προκάλεσε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και ισχυρές πτώσεις στα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο, επισημαίνει, επίσης, εκτενές τηλεγράφημα του AFP που αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Τόκιο έχανε 2,53% στο κλείσιμο και η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο περισσότερο από 3% στο άνοιγμα. Ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έπεφτε 3,33% στις 13:10 ώρα Ελλάδος.

Πηγή: newsbeast.gr