Στις 500.000 ανέρχονται οι θάνατοι από τη μετάλλαξη Όμικρον παρότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στηλιτεύοντας το γεγονός που χαρακτήρισε «παραπάνω κι από τραγικό». Σε παγκόσμια κλίμακα έχουν χορηγηθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,75 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αφότου εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, κατά την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στους επίσημους κυβερνητικούς απολογισμούς.

«Ενώ όλος ο κόσμος λέει πως η Όμικρον είναι πιο καλοήθης, παραμερίζεται το γεγονός ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει αφότου εντοπίστηκε. Σε μια εποχή αποτελεσματικών εμβολίων, μισό εκατομμύριο άνθρωπο πέθαναν […] Είναι κάτι παραπάνω κι από τραγικό», τόνισε ο αρμόδιος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών στον ΠΟΥ, Άμπντι Μαχάμουντ.

Στα 130 εκατομμύρια τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον κ. Μαχάμουντ έχουν καταγραφεί 130 εκατομμύρια κρούσματα και 500.000 θάνατοι σε παγκόσμια κλίμακα αφότου χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ανησυχίας» η Όμικρον, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2021.

Η παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2 έκτοτε ξεπέρασε ταχύτατα τη Δέλτα και έχει γίνει πλέον κυρίαρχη σε διεθνές επίπεδο, καθώς είναι πιο μεταδοτική, έστω κι αν μοιάζει να προκαλεί πιο ήπια νόσηση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον είναι «απίστευτος», «οι προηγούμενες κορυφώσεις ωχριούν», ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη ότι οι αριθμοί των μολύνσεων και των θανάτων στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο υψηλοί από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, σχολίασε άλλη αξιωματούχος του ΠΟΥ, Μαρία φαν Κέρκοβ.

«Βρισκόμαστε ακόμη στη μέση αυτής της πανδημίας. Ελπίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος της», όμως «αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει την κορύφωση της Όμικρον» και «αυτός ο ιός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος», προειδοποίησε η ίδια όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Πηγή: newsbeast.gr