Η Κίνα ανέφερε σήμερα νέα κρούσματα της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον της Covid-19, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ξεσπάσματα κρουσμάτων λιγότερο από ένα μήνα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, οι αρχές έχουν εφαρμόσει μια στρατηγική «μηδενικής Covid» που συνίσταται στο να κάνουν τα πάντα για να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, αναφέρει το AFP.

Ωστόσο, σποραδικές αναζωπυρώσεις καταγράφονται τακτικά τους τελευταίους μήνες και η χώρα αυξάνει την επαγρύπνηση καθώς πλησιάζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (4-20 Φεβρουαρίου).

Στη Σιάν, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της Κίνας, 13 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται για τρίτη εβδομάδα υπό καθεστώς lockdown, ένα μέτρο που ελήφθη μετά την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων στα τέλη Δεκεμβρίου, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κίνα κορονοϊός

Σύσταση για αυτοπεριορισμό των 14 εκατ. κατοίκων της Τιαντζίν

Και από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα νέο ξέσπασμα έχει προκαλέσει την ανησυχία στις αρχές στην Τιαντζίν, μια μεγάλη πόλη-λιμάνι που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πεκίνου.

Πολλά κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνδέονται με την παραλλαγή Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον περασμένο μήνα στην ίδια πόλη. Παράλληλα, 21 νέα κρούσματα της Covid-19 ανακοινώθηκαν σήμερα στην Τιαντζίν, χωρίς να είναι προς το παρόν γνωστή ποια παραλλαγή του ιού που έχει εμφανιστεί.

Οι περίπου 14 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης παροτρύνονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική ιχνηλάτηση του πληθυσμού.

Από χθες Κυριακή, οι κάτοικοι μπορούν να φύγουν από την πόλη μόνο με ειδική άδεια και αρνητικό τεστ κάτω των 48 ωρών, ανακοίνωσε η τοπική δημοτική αρχή. «Οι κάτοικοι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την Τιαντζίν εκτός εάν υπάρχει επιτακτικός λόγος», είπε σε ανακοίνωση της την Κυριακή.

Όλα τα σχολεία έκλεισαν και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Πεκίνο ανεστάλησαν.

Κίνα κορονοϊός

Τεστ στα 5 εκατ. πολίτες της Ανγιάνγκ

Περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, η πόλη Ανγιάνγκ στην κεντρική επαρχία Χενάν ανέφερε δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που συνδέονται με την έξαρση της Τιαντζίν. Η πόλη ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι θα κάνει τεστ στους 5 εκατομμύρια κατοίκους της.

Η πώληση εισιτηρίων τρένων και λεωφορείων μεγάλων αποστάσεων από την Ανγιάνγκ έχει ανασταλεί και έχουν δημιουργηθεί σημεία ελέγχου σε όλους τους αυτοκινητόδρομους εξόδου από την πόλη, για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Ωστόσο η Κίνα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Covid πριν από δύο χρόνια στην κεντρική πόλη Ουχάν, έχει σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

Η ζωή έχει σχεδόν επανέλθει στην κανονικότητα στην επικράτειά της από την άνοιξη του 2020 και η χώρα έχει καταγράψει μόνο δύο θανάτους σε περισσότερο από ένα χρόνο σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: newsbeast.gr