Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέτρεψε σήμερα τα κράτη να επιταχύνουν τον ρυθμό στη διανομή των δόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία, επισημαίνοντας «την απειλή για την ανάκαμψη» στην οικονομία που θέτει η μετάλλαξη Όμικρον.

«Το στέλεχος Όμικρον προσθέτει περαιτέρω αβεβαιότητα σε αυτήν που ήδη υπάρχει, κάτι που μπορεί να συνιστά απειλή για την ανάκαμψη», δήλωσε η Λοράνς Μπουν, η επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίτερα την Τετάρτη.

Στα συμπεράσματα των ενδιάμεσων οικονομικών προοπτικών, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι «η προτεραιότητα παραμένει να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παράγονται και διανέμονται το ταχύτερο δυνατό σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων».

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να νομίσουμε ότι το έργο έχει σχεδόν τελειώσει», υπογράμμισε ακόμη η επικεφαλής οικονομολόγος, σύμφωνα με το AFP και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Όταν ρωτήθηκε για τη νέα έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την άρση των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή παγκοσμίως, η Λοράνς Μπουν φάνηκε πάντως να διαφωνεί.

Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

Οι προβλέψεις του Οργανισμού για την ανάπτυξη

Παρότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Όμικρον, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη του Οργανισμού για το 2021 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω κατά 0,1 της μονάδας στο 5,6%, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

Η πρόβλεψη προόδου της δραστηριότητας του χρόνου παραμένει αντιθέτως αμετάβλητη, στο 4,5%.

Σύμφωνα, δε, με τους αναλυτές της Oxford Economics, η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να κοστίσει μεταξύ 0,25 της μονάδας ανάπτυξης το επόμενο έτος, αν αποδειχθεί σχετικά ακίνδυνη, και πάνω από δυο μονάδες, αν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα πρέπει ξανά να κλειστεί στο σπίτι.

Για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ελαφρά υποχώρηση της πρόβλεψής του για ανάπτυξη το 2021 στο 5,2%.

Πηγή: newsbeast.gr