«Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση» στην ερώτηση αν η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ταχύτατα, απαιτεί ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σ’ αυτή, δήλωσε την Τρίτη η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στην ερώτηση αν θα χρειαστούμε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, με διαφορετική σύνθεση, για να καταπολεμήσουμε αυτή την παραλλαγή ή οποιαδήποτε άλλη», τόνισε η Έμερ Κουκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η ίδια πρόσθεσε πως «έχουμε ανάγκη από περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων» και πως πρέπει «να συγκεντρώσουμε επιπλέον αποδείξεις» για τη δράση των σημερινών εμβολίων όσον αφορά την πρόληψη των σοβαρών ή πιο ελαφρών μορφών της νόσου, καθώς και των νοσηλειών και των θανάτων.

Μετάλλαξη όμικρον

Η Κουκ υπογράμμισε, εντούτοις, πως με πέντε εμβόλια και έξι φάρμακα κατά της Covid-19, «είμαστε σε μια πολύ πιο σταθερή θέση απ’ ό,τι πέρυσι».

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά επιπλέον εργαλεία», συμπλήρωσε η ίδια, με φόντο την έγκριση από την Κομισιόν, χθες, ενός πέμπτου εμβολίου κατά της Covid, αυτού της αμερικανικής Novavax, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον EMA.

Πηγή: newsbeast.gr