Διευκρινίσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον έδωσε την Παρασκευή (17/12) ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής. Όπως υπογράμμισε σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα όσοι έχουν νοσήσει από άλλο στέλεχος της Covid 19 και όσοι έχουν εμβολιαστεί βοηθούν ώστε η νόσηση από την νέα παραλλαγή να είναι ηπιότερη.

«Τα εμβόλια και τα υψηλά επίπεδα προηγούμενης μόλυνσης από την COVID-19 βοηθούν να κρατηθεί πιο ήπια η ασθένεια σε ένα κύμα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού» είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν πρώιμες ανεπίσημες αναφορές που φαίνεται να δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές στη Νότια Αφρική, όμως επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να συναχθούν ακλόνητα συμπεράσματα.

Η χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πιστεύουμε πως ίσως να μην σημαίνει απαραίτητα ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος, αλλά…. η εμβολιαστική κάλυψη (και)… η φυσική ανοσία των ανθρώπων που έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον ιό προσθέτει επίσης στην προστασία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Τζο Φαάλα, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε ήπια νόσηση» πρόσθεσε.

Το 44% των ενηλίκων της Νότιας Αφρικής έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου

Η Νότια Αφρική έχει χορηγήσει στο 44% του ενήλικου πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από πολλές αφρικανικές χώρες αλλά πολύ μικρότερο από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το τέλος του χρόνου. Ωστόσο μεταξύ των άνω των 50 ετών, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης υπερβαίνουν το 60%.

Μετάλλαξη Όμικρον

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Μισέλ Γκρουμ από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Νόσων (NICD) είπε πως υπάρχει μια ανοδική τάση στις νοσηλείες και στους θανάτους.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή αύξηση στους θανάτους σε εθνικό επίπεδο, αλλά και πάλι το επίπεδο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο ακόμη και εκείνου που βλέπαμε την περίοδο αναφοράς ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα», δήλωσε η Γκρουμ, η οποία ηγείται του τμήματος δημόσιας υγείας, επιτήρησης και απόκρισης του NICD.

Νότια Αφρική: 3,5% των θανόντων είχε εμβολιαστεί περισσότερο από πέντε ή έξι μήνες πριν

Η Ουασίλα Τζάσατ, ειδική στη δημόσια υγεία στο NICD, εκτίμησε πως από τους σχετιζόμενους με την COVID-19 θανάτους που σημειώθηκαν σε νοσοκομεία από τα μέσα Νοεμβρίου, περισσότεροι από τους μισούς αφορούσαν ανθρώπους που είχαν συννοσηρότητες ή ήταν μάλλον ηλικιωμένοι, και «μια καλή αναλογία αυτών νοσηλεύθηκαν για άλλους λόγους και πέθαναν από άλλες αιτίες».

Είπε πως τα στοιχεία εμβολιασμού για εκείνους που πέθαναν είναι ελλιπή, αλλά φαίνεται από πληροφορίες που είχαν δώσει οι ίδιοι πως το 93% των θανάτων ήταν άνθρωποι που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Πρόσθεσε πως ένα άλλο 3,5% των θανόντων είχε εμβολιαστεί περισσότερο από πέντε ή έξι μήνες πριν.

Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

Ο Φαάλα είπε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι μολύνσεις μπορεί να έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους στην πυκνοκατοικημένη επαρχία Γκαουτένγκ, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις.

Πρόσθεσε πως την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο Διοίκησης για τον Κορονοϊό αν χρειάζεται να προσαρμοστούν οι περιορισμοί λόγω COVID-19.

Ο πρόεδρος Σιρίλ Ραμαφόζα, που βρέθηκε θετικός στην COVID-19 την Κυριακή, σημειώνει πρόοδο στην ανάρρωσή του από την COVID-19 και συνεχίζει να λαμβάνει θεραπεία για ήπια συμπτώματα, ανέφερε σήμερα η προεδρία.

Ο Ραμαφόζα είχε λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson τον Φεβρουάριο.

Πηγή: newsbeast.gr