Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα με τη μετάλλαξη Όμικρον με τον καθηγητή-επιδημιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη να κάνει λόγο για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10.000-12.000 κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και εξήγησε,για το Όμικρον, ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι αν οι ανεμβολίαστοι χτυπηθούν από την Όμικρον δεν θα την περάσουν ήπια. «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς» είπε στον ΣΚΑΪ.

Πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για 4η δόση

Για την επιπρόσθετη λήψη μέτρων εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά και η Επιτροπή θα συζητήσει για αυτά στις 27 Δεκεμβρίου. «Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα, την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη» είπε.

Όσον αφορά στα σχολεία δήλωσε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο τέστινγκ. Επεσήμανε ο ίδιος ότι σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας ωστόσο το θέμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα ξανασυζητηθεί.

Τέλος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.

Πηγή: newsbeast.gr