Εργασίες σχετικά με ένα εμβόλιο ειδικά για την ανησυχητική μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική ξεκίνησε η εταιρεία BioNTech SE όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (29/11), χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές αν θα πρέπει να ξαναδουλέψει το καθιερωμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19.

Πιο αναλυτικά, η ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου εμβολίου εντάσσεται στη συνήθη διαδικασία της εταιρείας για νέες παραλλαγές, ανέφερε σε δήλωσή της η BioNTech, η οποία παρασκευάζει εμβόλια μαζί με την Pfizer. «Τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης ενός εν δυνάμει νέου εμβολίου αλληλοεπικαλύπτονται με την απαραίτητη έρευνα για να εκτιμηθεί αν θα χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο», προστίθεται στη δήλωση.

Η παραλλαγή Όμικρον εμφανίζει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο για εξάρσεις, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς περισσότερες χώρες αναφέρουν κρούσματα προκαλώντας κλεισίματα των συνόρων.

Η BioNTech είχε ανακοινώσει την Παρασκευή πως περιμένει περισσότερα εργαστηριακά δεδομένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για να βοηθήσουν να προσδιοριστεί αν υπάρχει ανάγκη για ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αντίπαλη φαρμακοβιομηχανία Moderna έχει δηλώσει πως εργάζεται για έναν ανασχεδιασμό του εμβολίου της κατά της Covid-19 για μελλοντικές ενισχυτικές δόσεις. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας σημείωσε τα στοιχεία αναφορικά με τη νέα παραλλαγή και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα γίνουν γνωστά σε διάστημα 2 έως 6 εβδομάδων, αναφέροντας παράλληλα πως η Όμικρον εμφανίζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Πηγή: newsbeast.gr