Ένας συνεργάτης μέσου ενημέρωσης, ο Ρομπέρτο Τολέδο, δολοφονήθηκε τη Δευτέρα (31/1) στη δυτική πολιτεία Μιτσοακάν του Μεξικού, που λυμαίνονται βίαιες συμμορίες, σύμφωνα με έναν από τους εργοδότες του. Πρόκειται για τον τέταρτο φόνο που σχετίζεται με εργαζόμενους σε μέσα ενημέρωσης καθώς μέσα στον Ιανουάριο δολοφονήθηκαν τρεις δημοσιογράφοι, προκαλώντας κύμα αγανάκτησης και διαδηλώσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ειδικά η δολοφονία της τηλεοπτικής δημοσιογράφου Λούρδες Μαλδονάδο στην Τιχουάνα την 23η Ιανουαρίου πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων από τους επαγγελματίες των ΜΜΕ, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Ρομπέρτο Τολέδο, ο οποίος συνεργαζόταν με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Monitor Michoacán επί τρία χρόνια, δολοφονήθηκε από ομάδα εκτελεστών, ανέφερε ο διευθυντής του, ο Αρμάντο Λινάρες, μέσω Facebook.

«Ο ιστότοπος είχε δεχθεί απειλές»

Σύμφωνα με τον κ. Λινάρες, ο ιστότοπος είχε δεχθεί απειλές, τις οποίες είχε καταγγείλει στις αρχές, εξαιτίας της συστηματικής κάλυψης που έκανε σε υποθέσεις διαφθοράς σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι απειλές αυτές υλοποιήθηκαν», πρόσθεσε με πικρία.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Χεσούς Ραμίρες καταδίκασε τον φόνο του Ρομπέρτο Τολέδο μέσω Twitter. Τον περιέγραψε αρχικά ως δημοσιογράφο. Αργότερα, έστειλε νέο tweet, στο οποίο διευκρίνισε ότι δεν ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος, δούλευε σε δικηγορικό γραφείο.

Ο Ρομπέρτο Τολέδο δολοφονήθηκε έξω από δικηγορικό γραφείο αφού συνέβαλε στο γύρισμα βίντεο του υποδιευθυντή του ειδησεογραφικού ιστότοπου, του Τζόελ Βέρα, εξήγησε ο Γιαν-Άλμπερτ Χόοτσεν, αντιπρόσωπος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ) στο Μεξικό.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χόοτσεν, η CPJ θεωρεί ότι ο Ρομπέρτο Τολέδο ήταν δημοσιογράφος, παρότι δεν ήταν επαγγελματίας.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άρθρο 19 ανέφερε ότι θα μελετήσει τη δολοφονία. Έχει καταμετρήσει 145 δολοφονίες εργαζόμενων σε μέσα ενημέρωσης στο Μεξικό από το 2000 ως το 2021.

Το Μεξικό θεωρείται η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους ρεπόρτερ, εξαιρουμένων μόνο εμπόλεμων ζωνών.

Πηγή: newsbeast.gr