Ο ισχυρός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ με επίκεντρο την επαρχία του Μιτσοακάν που έπληξε τη Δευτέρα (19/9) το Μεξικό και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, ήταν ο τρίτος μεγάλος σεισμός που έχει καταγραφεί στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής την ημέρα της 19ης Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, ο συναγερμός έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό της Πόλης του Μεξικού χτύπησε λιγότερο από μία ώρα μετά την πραγματοποίηση ασκήσεων έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους καταστροφικούς σεισμούς του 1985 και του 2017.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985 ένας σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών στην Πόλη του Μεξικού σκότωσε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και κατέστρεψε εκατοντάδες κτήρια.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, ένας σεισμός 7,1 βαθμών άφησε πίσω του περίπου 370 νεκρούς, κυρίως στην πρωτεύουσα.

Η πρωτεύουσα, η οποία μαζί με τις γύρω αστικές περιοχές φιλοξενεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, διαθέτει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με τη χρήση σεισμικών οθονών που έχει ως στόχο να δώσει στους κατοίκους αρκετό χρόνο για να εκκενώσουν τα κτήρια.

Τώρα, επιστήμονες της Εθνικής Σεισμολογικής Υπηρεσίας (SSN) που ανήκει στο Πανεπιστήμιο UNAM υποστηρίζουν ότι η σύμπτωση των τριών ισχυρών σεισμών την ίδια ημερομηνία καθιστά απαραίτητη την έρευνα σε βάθος για να εξακριβωθούν τα αίτια.

To SSN, πάντως, με μήνυμά του στο Twitter ανέφερε: «Το γεγονός πως έγιναν τρεις σεισμοί μεγαλύτεροι των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 19 Σεπτεμβρίου είναι μια σύμπτωση. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό επιχείρημα που να το εξηγεί ή να το δικαιολογεί».

Ωστόσο, επιστήμονες του ανέφεραν σε μεξικάνικα ΜΜΕ και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Η σύμπτωση των σεισμών της 19ης Σεπτεμβρίου είναι αρκετή ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους επιστημονικής έρευνας. Πρέπει να το κάνουμε με σοβαρότητα και μεθοδικά. Στην επιστήμη, τα νέα ερωτήματα, χρειάζονται και τις απαραίτητες απαντήσεις».

Σύμφωνα με τον δρ. Φυσικής, Χοσέ Λουίς Ματέος Τρίγος, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Uno TV οι πιθανότητες να συμβούν τρεις τόσο ισχυροί σεισμοί την ίδια ημερομηνία είναι 0,000751%.

Πηγή: newsbeast.gr