Σε έκθεσή του το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Μεξικού ανακοίνωσε πως στη διάρκεια του 2021 καταγράφηκαν 33.308 ανθρωποκτονίες, δηλαδή 91,25 κάθε μέρα του έτους. Παρόλο που ο αριθμός είναι υψηλός, παρουσιάζει πτώση σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, οι εκβιασμοί και οι ληστείες.

«Στις έξι από τις 32 πολιτείες συγκεντρώνεται το 50% των θυμάτων των ανθρωποκτονιών», τόνισε η Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες.

Πρόκειται για την πολιτεία του Μεξικού, γύρω από την πρωτεύουσα Μέξικο Σίτι, τη Γουαναχουάτο (κεντρικά), την Μπάχα Καλιφόρνια και την Τσιουάουα (βόρεια), κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες δύο περιοχές μέσω των οποίων διακινούνται ναρκωτικά, τη Χαλίσκο και τη Μιτσοακάν (δυτικά).

«Διαπιστώνουμε πτωτική τάση», ανέφερε με κάποια ικανοποίηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Υπουργός της κυβέρνησης του Προέδρου Ανδρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το 2019 είχε καταγραφεί ρεκόρ 34.690 ανθρωποκτονιών, ενώ το 2020 είχαν σημειωθεί 34.554, παρά τη ραγδαία μείωση των κοινωνικών δραστηριοτήτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Κάπου 340.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2006, τη χρονιά που ο τότε Πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Το Μεξικό μετράει επίσης πάνω από 95.000 εξαφανισμένους, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών. Οι εξαφανίσεις έγιναν μάστιγα στο Μεξικό τα χρόνια του «βρώμικου πολέμου» των αρχών εναντίον επαναστατικών κινημάτων της αριστεράς, τα χρόνια 1960-1980. Ο αριθμός τους εξερράγη ξανά, όπως και αυτός των ανθρωποκτονιών, από το 2006 και μετά.

Παρά το κύμα της βίας που τη σαρώνει, η χώρα των 128 εκατ. κατοίκων κατατάσσεται στην έβδομη θέση στον κόσμο ως προς τις επισκέψεις τουριστών: έφθασαν τις 45 εκατ. το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Καταγράφηκαν κάποια σποραδικά επεισόδια με θύματα τουρίστες το 2021, όπως στο Τουλούμ, στον Κόλπο του Μεξικού, όπου δυο τουρίστες σκοτώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου. Άλλες πολύ τουριστικές ζώνες πάντως παραμένουν σχετικά ασφαλείας, για παράδειγμα η πολιτεία Οαχάκα (νοτιοδυτικά).

Αυξήθηκαν οι δολοφονίες γυναικών

Παρά τη μείωση των ανθρωποκτονιών συνολικά, ο αριθμός των γυναικοκτονιών κατέγραψε νέα αύξηση, φθάνοντας τις 1.004 (+2,7%). Ο απολογισμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που καταγραφόταν το 2015 (427). Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 28,1% οι βιασμοί. Ο Πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ έχει επικριθεί από φεμινιστικές οργανώσεις διότι δεν αντιμετωπίζει πιο δυναμικά το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

Ορισμένοι ερίζουν εξάλλου ότι με την πολιτική του έναντι των καρτέλ, που συνοψίζει με τη φράση «abrazos, no balazos» («αγκαλιές, όχι σφαίρες»), στην πράξη εδραιώνει κλίμα γενικευμένης ατιμωρησίας.

Παρά τις δηλώσεις του περί διαφορετικής πολιτικής από αυτή των προκατόχων του έναντι των συμμοριών, ο κεντροαριστερός αρχηγός του κράτους διατηρεί τις ένοπλες δυνάμεις ανεπτυγμένες σε όλη την επικράτεια, ενώ η κυβέρνησή του ίδρυσε τον Μάρτιο του 2019 νέο σώμα ασφαλείας, την Εθνική Φρουρά, για να καταπολεμηθεί η δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: newsbeast.gr