Μιλώντας στην ΕΡΤ η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στις δομές αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει όσες παρεμβάσεις χρειάζεται για την προστασία των παιδιών. Είπε ακόμα ότι τα τελευταία 3 χρόνια το 40% των παιδιών από τα ιδρύματα έχουν πάει σε ανάδοχες οικογένειες.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν είχε γνώση καταγγελιών για κακοποίηση στην Κιβωτό του Κόσμου η υφυπουργός απάντησε:

«Βεβαίως και όχι. Αυτό που λάβαμε γνώση ήταν όταν διέρρευσαν τα όποια δημοσιεύματα και ήρθα σε επικοινωνία στο πλαίσιο της νομιμότητας με τον εισαγγελέα αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μία μέρα πριν από τη 17 Νοέμβρη. Παρότι η μέρα ήταν πολύ δύσκολη, η αστυνομία και η εισαγγελία ήταν από πάνω και είναι πάρα πολύ οργανωμένοι έτσι ώστε να κάνουν την έρευνα όσο πιο υπεύθυνα, σοβαρά αλλά και γρήγορα γίνεται. Αλλά καμία για να είμαι σαφής, καμία μα καμία γνώση για οτιδήποτε άλλο μέχρι στιγμής».

Σε άλλο σημείο η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε: «Τα στόματα έχουν ανοίξει και εμείς αν θέλετε είμαστε και σχετικά αισιόδοξοι. Ένα από τα κομμάτια που βλέπουμε στα στοιχεία τα οποία μαζεύουμε είναι ότι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, οπότε αυτό είναι και αποτέλεσμα του ότι έχει σπάσει λίγο ο φόβος. Ο κόσμος εμπιστεύεται το κράτος, εμπιστεύεται τις αρχές, ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει. Έχουμε γραμμές παιδικής προστασίας. Νομίζω ότι ανοίγουν τα στόματα, αλλά από τη μία αυτό είναι το αισιόδοξο, από την άλλη είναι αυτό που μας φοβίζει. Η μεγάλη μας αγωνία είναι ότι αν ανοίξουν και παραπάνω στόματα τι έχουμε να ακούσουμε».

ειδικά για το θέμα της Κιβωτού η κ. Μιχαηλίδου είπε:

«Στη δομή αυτή αυτό που περιμένουμε, και πάλι σας λέω είμαι σε πολύ τακτική επικοινωνία, είναι να δούμε τι έχει να μας πει η εισαγγελία. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι μόνο στην εισαγγελία. Το έχει πάρει μάλιστα και από την Ελληνική Αστυνομία, μαζεύουν καταθέσεις, οπότε όπως ακριβώς κάναμε, γιατί ήταν μια διαδικασία η οποία δεν είχε ξαναγίνει, έγινε πρώτη φορά στο ίδρυμα το οποίο κλείσαμε μέσα στο 2022 όταν έλαβα εγώ καταγγελία τον Δεκέμβριο του 21 για κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα σε ίδρυμα, καταγγελία την οποία είχε λάβει και η διοίκηση του ίδιου ιδρύματος κάποιους μήνες πριν, αλλά δεν είχε κάνει τίποτα και μετά από την καταγγελία αυτή, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς συμβούλους της Περιφέρειας που είναι ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός και την Εισαγγελία, η Εισαγγελία μας υπέδειξε ότι το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών είναι να μην είναι εκεί, όχι απλά να αλλάξει διοίκηση, να μην είναι εκεί, οπότε περιμένουμε αντιστοίχως να ακούσουμε τι έχει να μας πει η εισαγγελία για να το εφαρμόσουμε».

Πηγή: newsbeast.gr