Παρά τις θετικές ειδήσεις στο μέτωπο της πανδημίας, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca για την παραγωγή ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου, οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν περιορισμένα. Η πολύ περιορισμένη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων παρά τα σχήματα lockdown που εφαρμόζονται σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά. Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,65%, του 5ετούς στο 0,029% και του 15ετούς στο 0,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 82 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 72 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,67% έναντι -0,58% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,23%.

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1819 δολ., από το επίπεδο των 1,1851 δολ. που άνοιξε η αγορά. Στην ευρωζώνη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Νοέμβριο σε νέο ιστορικώς χαμηλό επίπεδο (-17,6 -Οκτώβριος: -15,5). Οι περιορισμοί στη δραστηριότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας αντανακλώνται στη σημαντική υποχώρηση του συγκεκριμένου δείκτη ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στη σύσκεψη του Δεκεμβρίου. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ (P. Lane) δήλωσε ότι οι αγορές τίτλων θα συνεχισθούν για όσο κριθεί αναγκαίο, ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1901 δολ.

Πηγή: newsbeast.gr