Με την κυβέρνηση του Ερντογάν να έχει καθημερινά… ξεσπάσματα απειλών και προκλήσεων κατά της Ελλάδας, τώρα έρχονται και τα ΜΜΕ της Τουρκίας να ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική της Άγκυρας.

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδα Milliyet παρουσιάζει τις δυνατότητες της Τουρκίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας.

Η προσφυγή σύμφωνα με Τούρκους ειδικούς θα μπορούσε να είναι για την στρατικοποίηση των νησιών, την «παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας», αλλά και για την περίοδο της «ελληνικής κατοχής της Ανατολίας», όπως περιγράφουν οι Τούρκοι την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yildirim Beyazit της Αγκυρας Γιουσέλ Ασέρ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον «εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου της», έστω και μονομερώς.

Ο Ασέρ σημειώνει ότι πιθανότατα το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει ωστόσο αυτό θα μπορούσε να είναι μία καταγεγραμμένη προσπάθεια της Άγκυρας «να δείξει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το νόμο».

Ο καθηγητής θεωρεί επίσης ότι είναι δυνατό να υποβληθεί και αίτημα για να διεκδικήσει η Τουρκία αναδρομική αποζημίωση «για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας».

Πηγή: newsbeast.gr