Να συμφωνήσουν όλες οι χώρες σε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ζήτησε την Παρασκευή (18/11) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

«Θα αποσυμφορήσει την ένταση στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας» τόνισε.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνεδριάζει σήμερα υπό το βάρος όλων των μεγάλων προκλήσεων, από τη μία ο πόλεμος στην Ουκρανία από την άλλη οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες «αν και κάπως αποκλιμακωμένες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει συνολικά αυτήν την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό και επιμένουμε στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, μέρος από τις οποίες ήδη έχει υιοθετήσει η Κομισιόν στις προτάσεις που κάνει προς το Συμβούλιο. Όμως, πρέπει και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και ειδικά η Γερμανία να δεχτούν ότι ο περιορισμός των τιμών μέσα από ένα “price cap” (πλαφόν), μέσα από έναν διάδρομο τιμών, θα μπορέσει να αποσυμφορήσει αυτήν τη μεγάλη ένταση, η οποία φαίνεται σήμερα στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της Νότιας Γειτονίας και της Μεσογείου. «Θα παρουσιάσουμε για άλλη μία φορά όχι μόνο την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε μέσα από τα τριμερή και πολυμέρη σχήματα, για να φέρουμε τις χώρες της Μεσογείου πιο κοντά στην Ευρώπη. Είναι για μας σημαντικό η Νοτιοανατολική Μεσόγειος να καταστεί μία περιοχή συνεργασίας. Πολύ σημαντικό και για την Ευρώπη, γιατί από εκεί μπορεί να αντλήσει κρίσιμους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πηγή: newsbeast.gr