Μήνυμα στους Έλληνες κατά της ακρίβειας θα απευθύνει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις 12:00 έχουν προγραμματισθεί οι ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα με τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της οποίας έχουν εκτοξευθεί οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιδοτήσεις των τιμών ρεύματος, οι οποίες θα είναι στοχευμένες. Προτεραιότητα θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά και με κριτήρια την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα την κύρια κατοικία. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις αναμένεται να αναπροσαρμόζονται ανά μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών και φυσικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

Τι πληρώνουν τα νοικοκυριά

Τα τιμολόγια ρεύματος εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έχουν εκτοξευθεί σε ποσοστό 350%. Πριν ξεσπάσει η κρίση, η τιμή της κιλοβατώρας σε συνδυασμό με έκπτωση 30% που δίνουν προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα περίπου 0,077 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου η τιμή της κιλοβατώρας έφτασε στα 0,349 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες πλήρωνε το περασμένο καλοκαίρι 23,1 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τον Δεκέμβριο ο λογαριασμός αυτός, χωρίς να επιδοτηθεί από το κράτος θα φτάσει στα 104,7 ευρώ.

Με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός λίγο πριν βγει το 2021 η αυξημένη επιδότηση κάλυψε κατά το μισό αυτή την αύξηση. Και έτσι όμως, ακόμα και αν τα 104,7 ευρώ μειωθούν στο μισό και πάλι ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος.

Έτσι, λοιπόν αυτό που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τις νέες ανακοινώσεις είναινα απορροφήσει το 80% της επιβάρυνσης ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει αυξήσεις πάνω από 15%–20%.

Έτσι, λοιπόν αυτό που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τις νέες ανακοινώσεις είναι να απορροφήσει το 80% της επιβάρυνσης ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει αυξήσεις πάνω από 15%–20%.

Πηγή: newsbeast.gr