Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η Συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό για το 2021 του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Porto Palace Hotel» έδωσαν το «παρών» ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Τοποθετήσεις πραγματοποίησαν επίσης οι Δήμαρχοι Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη Γιώργος Ταχμετζίδης. Καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας Σωτήρης Μπάτος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος Νίκος Τζόλλας.

Η κ. Πατουλίδου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησής του, τα συνολικά έργα που εντάχθηκαν και υλοποιούνται είναι 126, ο προϋπολογισμός ένταξης είναι 106,5 εκ. ευρώ, οι συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι ύψους 53 εκ. ευρώ, το συνολικό ύψος πληρωμών είναι 16,9 εκ. ευρώ. Έργα αναγκαία τοπικά και υπερτοπικά έργα, που απαντούν στις πραγματικές οικονομικές, περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές προκλήσεις. Παράλληλα ποσό 75,3 εκ. ευρώ διατέθηκε για επιπρόσθετη ενίσχυση 2.302 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο κ. Τζιτζικώστας στην εισήγησή του χαρακτήρισε το σχέδιο της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης. «Το ξεκινήσαμε στο τρέχων ΕΣΠΑ και μέσα από τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια έχουμε καταφέρει να είμαστε πολλά βήματα μπροστά σε επίπεδο προόδου υλοποίησης. Όταν σχεδιάζαμε το πρόγραμμα αυτό, στο ξεκίνημα αυτής της προγραμματικής περιόδου, υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί σωστά και έγκαιρα. Ήταν άλλωστε, η πρώτη φορά, που οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα οχτώ Δήμους τη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Και κληθήκαμε να συνεργαστούμε όχι μεμονωμένα, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους δείκτες και με συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης. Παράλληλα, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πήραμε μία σημαντική απόφαση: Διασφαλίσαμε τους διπλάσιους πόρους, από το σύνολο των πόρων που είχαμε υποχρέωση να κατευθύνουμε σε αυτή τη δράση. Και την απόφαση αυτή την πήραμε γιατί ακριβώς, πιστεύουμε στη συνεργασία και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων. Και πλέον, τώρα που τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη νιώθουμε δικαιωμένοι γι’ αυτή την απόφασή μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης

Αναφερόμενος στα έργα του προγράμματος, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «δεν είναι απλώς παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Είναι έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, που αναβαθμίζουν τις γειτονιές μας και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας».
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε μάλιστα ότι το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε περισσότερες αστικές περιοχές Δήμων της Θεσσαλονίκης και με περισσότερους διαθέσιμους πόρους και στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύει μαζί, δίπλα – δίπλα, με τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς και ερευνητικούς Φορείς, τα Πανεπιστήμια, την ίδια την κοινωνία, χτίζοντας στρατηγικές και πολιτικές που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο. Αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία μας και μ’ αυτό τον τρόπο κερδίσαμε  τις σημαντικές μάχες για τον τόπο μας. Και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Με συνεργασία, συνεννόηση και μεθοδική δουλειά. Και αυτό το καλό παράδειγμα Μητροπολιτικής Διοίκησης, που βλέπουμε στην πράξη ότι πετυχαίνει είμαστε πλέον έτοιμοι να το διευρύνουμε στη νέα Προγραμματική Περίοδο, στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας στην περιοχή εφαρμογής και αστικά τμήματα των υπόλοιπων δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και διασφαλίζοντας επιπλέον πόρους. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, διαμορφώνοντας τις συνθήκες που κάνουν τον τόπο μας, πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους συμπολίτες. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».

Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται από το πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», στην προστιθέμενη αξία και στο αποτύπωμα που αφήνουν στην κοινωνία του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και ευρύτερα, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι υπερτοπικά. Υπογράμμισε μάλιστα την αξία των έργων πρασίνου σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στις εμβληματικές αναπλάσεις, που καλύπτουν ένα μέρος του μεγάλου κενού σε πράσινο που έχει το δομημένο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε πως «η Θεσσαλονίκη έχει επιτέλους μια ατζέντα έργων, πολλά από τα οποία υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι τα έργα του προγράμματος που αφορούν στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, οι οποίοι βελτιώνουν τη λειτουργία της πόλης, το αστικό περιβάλλον και την καθημερινότητα των κατοίκων στις γειτονιές». Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις μείζονες αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου, της Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου, του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ κτλ., σημειώνοντας ότι το νέο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μπορεί να συμβάλλει στην υλοποίησή τους.

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια σύμπνοια στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού προγράμματος, κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλοι οι Δήμαρχοι συμφώνησαν στην υλοποίηση υπερτοπικών έργων, που δεν είναι στα διοικητικά τους όρια, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα και το όφελος συνολικά της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης υπογράμμισε ότι στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθούν διαδημοτικά και υπερτοπικά έργα, ενώ ζήτησε εγρήγορση για να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων το τρέχον πρόγραμμα.

Ο κ. Δαρδαμανέλης, επισήμανε ότι μετά τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά από το πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», προκειμένου να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο, ευχής έργον είναι να πάρει σειρά το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, στο οποίο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας εκπονείται το ειδικό χωρικό σχέδιο.

Ο κ. Δανιηλίδης, εξήρε την καλή συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν με πιο τολμηρά και πιο δυνατά βήματα. Χαρακτήρισε «ευλογία το πρόγραμμα με στόχο τον πρασινισμο της πόλης» και ζήτησε στο νέο πρόγραμμα να επιλεγούν, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν λίγα, αλλά μεγάλα, υπερτοπικά έργα, που θα αποτελέσουν στοιχεία της ταυτότητάς της και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της.

Ο κ. Δεμουρτζίδης, αναφέρθηκε στην αξία της κουλτούρας συνεργασίας, που αναπτύχθηκε από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος και σημείωσε ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα ανοίξει τις πύλες του σε όλη την κοινωνία, στο τέλος του 2023.

Ο κ. Μανδαλιανός, σημείωσε ότι η «κατάρα» του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου είναι η γειτνίαση με τα ΕΛΠΕ, όπου προκύπτουν προβλήματα, όπως η δυσοσμία και η «ευλογία» είναι ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, ειδικά οικιστικής. Αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται μέσω της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» στην περιοχή και ζήτησε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Ιωαννίδης, τόνισε ότι στο νέο πρόγραμμα στόχος είναι να ενταχθεί πέραν του Καλοχωρίου κι η δημοτική ενότητα Εχεδώρου και ζήτησε δε αυστηροποίηση των ελέγχων στη βιομηχανία για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος αλλά και της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Ταχμετζίδης εξήρε τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος όχι μόνο μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, αλλά και ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε σε δύο έργα: Το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση δικτύου σταθμών μέτρησης αερίων ρύπων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Το δεύτερο αφορά στην εξυγίανση και αποκατάσταση δυτικού παράκτιου μετώπου, που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2023, από το Καλοχώρι μέχρι τα παλιά βυρσοδεψεία.

Ο κ. Μπάτος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος να βλέπουν ότι τα σχέδια, οι μελέτες και οι προτάσεις να γίνονται πράξη.

Ο κ. Τζόλλας είπε ότι η συνεργασία, ο από κοινού σχεδιασμός και η συνδιαμόρφωση της επόμενης μέρας της Θεσσαλονίκης είναι μείζονος σημασίας.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί διαγωνισμός φωτογραφίας, στον οποίο πολίτες θα φωτογραφίζουν έργα της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» και θα μπορούν να κερδίσουν δώρα (ηλεκτρικό πατίνι, κινητό τηλέφωνο, tablet)

Πηγή: newsbeast.gr