Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από το Νταβός πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση με την Άγκυρα για την επίλυση των θαλασσίων ζωνών «ως ώριμοι ενήλικες», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία».

«Πιστεύω στον πραγματισμό και σε μια δημοκρατία που λειτουργεί σωστά. Πολλές από τις πολιτικές μας αποφάσεις είναι προοδευτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που έχει με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Και συνέχισε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πράσινη μετάβαση. Αντισταθήκαμε στον πειρασμό να κάνουμε παροχές που μπορεί να στοιχίσουν όπως η μείωση του ΦΠΑ και ακολουθήσαμε έναν συνετό δρόμο παροχών».

Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι ψηφοφόροι θα έχουν να συγκρίνουν τα 4 χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν λαϊκιστική και τα 4 χρόνια της δικής μας».

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία»

Για το Καστελόριζο και αν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία είπε: «Όχι δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία και παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία χρόνια. Το Καστελόριζο είναι ένα όμορφο νησί και είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν.

Πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν ώριμοι ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου αλλά πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το διεθνές δίκαιο και όταν δεν απειλείς τους γείτονές σου και αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη.

Πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την ακεραιότητα της Τουρκίας ή ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά αν λάβει κανείς υπόψιν του το Κυπριακό; Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή».

«Έχουμε επιβάλλει σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική»

Για το μεταναστευτικό είπε ότι στην Ελλάδα η μετανάστευση έγινε πρόβλημα γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική «ανοικτών συνόρων».

Εμείς προστατεύσαμε τα σύνορά μας και έτσι θέσαμε λιγότερες ζωές σε κίνδυνο. Και πρόσθεσε: «Αν δείτε σήμερα τα νησιά μας θα διαπιστώσετε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών. Σήμερα είναι λιγότεροι από χίλιοι και δίνουμε άσυλο και δίνουμε δουλειές σε όσους το επιθυμούν. Έχουμε επιβάλλει μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Και έτσι πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας».

«Η Ευρώπη πλήρωσε το κόστος της ενέργειας»

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στηρίξαμε την χώρα σε κάθε επίπεδο και στρατιωτικό. Η Ευρώπη πλήρωσε το κόστος στην ενέργεια. Θύμισε ότι πείστηκαν οι εταίροι μας να δεχτούν την πρότασή μας για πλαφόν στην χονδρική της τιμής του φυσικού αερίου και τόνισε ότι αν βγαίνει κάτι καλό από τον φοβερό αυτό πόλεμο είναι ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση. Τόνισε ακόμα ότι ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι πιο ενεργός και θα γίνει πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για την περιοχή μας. Ξέρουμε, ωστόσο, τόνισε, ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις έρευνες που γίνονται για φυσικό αέριο και τόνισε ότι ταυτόχρονα δημιουργούμε αποθηκευτικούς χώρους για φυσικό αέριο έτσι ώστε να παρέχουμε στις γειτονικές μας χώρες. Είναι δύσκολο να επενδύσουμε στην πυρηνική ενέργεια στην χώρα μας απάντησε σε σχετικό ερώτημα καθώς είναι και ακριβή τεχνολογία και είμαστε μια σεισμογενής χώρα.

Πηγή: newsbeast.gr