Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέδειξε τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας σε αυτή την νέα γεωπολιτική συγκυρία μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης Ποσειδώνια 2022. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε παρών στην γιορτή της ελληνικής ναυτιλίας η οποία όπως είπε, εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Χαρακτήρισε τη ναυτιλία μας πολύτιμο αιμοδότη του ΑΕΠ και έναν τομέα με 200.000 θέσεις εργασίας.

«Επικαλούμαι» είπε, «αυτούς τους αριθμούς γιατί θεωρώ ότι κρύβουν πίσω τους τη ζωτική σημασία της ναυτιλίας μας αλλά και τον καθοριστικό ρόλο στον εφοδιασμό της ηπείρου μας τις ανάγκες που καλύπτει πάνω από το 60%. Όπως η περιπέτεια των δύο τάνκερ μας αλλά και την ικανότητα της ελληνικής ναυτοσύνης να μπορεί να μετατρέπει κάθε κρίση σε μία νέα ευκαιρία».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η μείωση κατά 90% της εισαγωγής πετρελαίου από την Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό, σημείωσε, θα πλήξει την ρωσική οικονομία και θα στρέψει την Ευρώπη σε άλλες αγορές. 

Τόνισε ακόμα ότι ανοίγει νέα λιμάνια και νέους προορισμούς – και η συγκυρία και η νομιμότητα ζητούν και από τη ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα στην Υφήλιο.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και αυτό το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε πρόσχημα καταπατούν τη διεθνή νομιμότητα. Την ίδια στιγμή καθίσταται κομβική και η σημασία της θάλασσας για τη διακίνηση φυσικού αερίου – δεν εξασφαλίζει μόνο ενεργειακή ασφάλεια αλλά γίνεται και ασπίδα στις παράλογες αυξήσεις των τιμών που εκτροχιάζουν οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση της ναυτιλίας», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακή πύλη προς όλη την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι γίνονται ταχύτατες κινήσεις από την χώρα μας για ενεργειακή αυτάρκεια. «Προ μηνός βρεθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη στον τερματικό σταθμό. Αυξάνουμε την χωρητικότητα της Ρεβυθούσας ενώ επιταχύνουμε και την ανάπτυξη αγωγών που θα μας διασυνδέσουν με τα Βαλκάνια, ενώ αναπτύσσουμε τα ηλεκτρικά δίκτυα από την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η πατρίδα μας γίνεται ενεργειακή πύλη προς όλη την Ευρώπη και κρίσιμος κόμβος για όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: newsbeast.gr