«Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι όταν λέμε πως φυλάμε τα σύνορα μας με αποτελεσματικότητα αλλά και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε και θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στα στελέχη του λιμενικού, της αστυνομίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι πραγματικά υπερβάλλουν εαυτόν σε αυτή την προσπάθεια να προστατέψουν τα σύνορά μας όχι από πρόσφυγες που έρχονται κατατρεγμένοι και απελπισμένοι αναζητώντας καθεστώς προστασίας, αλλά από ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς πέφτουν θύματα πολιτικής εργαλειοποίησης από την γειτονική χώρα, αλλά και από τα άθλια δίκτυα των διακινητών ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Θα συνεχίσουμε λοιπόν αταλάντευτοι στην πολιτική που ακολουθούμε, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα χερσαία σύνορά μας με φυσικό φράχτη όπου αυτό είναι απαραίτητο, με επιπλέον μέτρα επιτήρησης και θα εξακολουθούμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα, της ενεργητικής αποτροπής απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές για να μας σκίσουν την οποιαδήποτε γεωπολιτική πίεση. Εκτιμώ και σέβομαι πάρα πολύ τον ρόλο των περισσότερων μη κυβερνητικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Έχουμε συνεργαστεί με πολλές και οι πιο πολλές είναι αξιόπιστες, όχι όλες όμως. Υπάρχουν κάποιες που το προσφυγικό το βλέπουν ως μπίζνα. Αυτές, επιδιώκουν την συνέχιση αυτόν τον ροών προκειμένου να αποκομίζουν ίδια οικονομικά οφέλη. Έχουμε πλέον μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων και ξέρουμε με ποιες θα πρέπει να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι προβληματικές» πρόσθεσε.

«Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο»

Αναφερόμενος στη στήριξη των καταναλωτών για το ηλεκτρικό ρεύμα και το τί θα γίνει με τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως: «αύριο θα εξειδικευτούν τα σχετικά μέτρα. Εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο σκοπός μας είναι να κρατήσουμε χαμηλές τις τιμές, αλλά και να μειώσουμε την κατανάλωση. Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη

Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι δέκα φορές πάνω και θα κάνουμε δύο παρεμβάσεις, η μία στην αντλία, να ενθαρρύνουμε νοικοκυριά που μπορούν να περάσουν στο πετρέλαιο. Θα υπάρξει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε η τιμή να είναι λογική και δεν θα έχει καμία σχέση με την εμπορική τιμή που είναι σήμερα. Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εδώ και 7 μήνες έχουμε προτείνει πλαφόν συνολικά στο φυσικό αέριο και όχι μόνο στο ρωσικό. Είναι βέβαιο πως η Ευρώπη θα εισηγηθεί ένα μηχανισμό σαν αυτό που εφαρμόζουμε εμείς για τις εταιρείες ενέργειας».

«Το δημογραφικό αποτελεί σοβαρότατη πρόκληση»

Τέλος, αναφερόμενος στο δημογραφικό είπε ότι «είναι η πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η χώρα. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Εμείς ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Προσπαθούμε με τις πολιτικές μας να στηρίξουμε το εισόδημα των νοικοκυριών ώστε ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί να μην είναι οικονομικά δυσβάσταχτο. Θα πρέπει να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική και με διακομματική συναίνεση».

Πηγή: newsbeast.gr