Με συντηρητικά και προσεκτικά βήματα θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση του lockdown, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχει ένας δρόμος μόνο, της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ζωής των συμπολιτών μας. Ανησυχώ και στεναχωριέμαι, όταν οι αριθμοί των συμπολιτών που χάνουν τη ζωή μας γίνονται κανονικότητα» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας, ότι η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύει νέα έξαρση της πανδημίας και για αυτό το λόγο τα επόμενα βήματα για άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνουν πολύ προσεκτικά.

Αναφερόμενος στην συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στην υγειονομική κρίση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα. Συνεργαστήκαμε και όπου κρίναμε, κινηθήκαμε στην κατεύθυνση αυτή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ που να είναι αναξιοποίητη. Είτε μεταφέροντας περιστατικά non-covid σε άλλες κλινικές, είτε δημιουργώντας νέες κλίνες» και συνέχισε: «Όλοι οι ασθενείς, όποιος έχει ανάγκη περιθάλπεται. Το σύστημα υγείας πιέστηκε πολύ αλλά άντεξε. Αντιμετωπίζουμε μία πανδημία, η οποία είναι καθολική, έντονη και δοκιμάζει τα συστήματα υγείας παντού. Αυτή τη στιγμή η εισήγηση του Υπουργείου είναι ότι ως προς τον πρώτο κύκλο των επιτάξεων είμαστε καλυμμένοι. Δημιουργήσαμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και δημιουργούμε την κατασκευή μόνιμων υποδομών ΜΕΘ, όπως π.χ. στο Ιπποκράτειο που θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο».

Για την κρατική παρέμβαση

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στήριξε μέσω κρατικής παρέμβασης εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω αναστολής εργασίας. «Ως φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύω στη δύναμη του κράτους. Αυτό κάναμε με τόλμη και ρίχνοντας μία ματιά στη συνολική δημοσιονομική ισορροπία αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, ότι ειδικά ως προς τη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά. Το κράτος ήρθε με τολμηρό τρόπο και ανέλαβε τη μισθοδοσία- πιο περιορισμένη-,  επειδή το ίδιο το κράτος απαγόρευσε την λειτουργία» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν πρόκειται να κυνηγάω με το εμβόλιο στο χέρι όσους αρνούνται να το κάνουν»

«Αν δεν υπάρξει μαζικός εμβολιασμός δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από την πανδημία» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.  Για να καταδείξει δε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αναφέρθηκε στην προσωπική ιστορία που έζησε με την μητέρα του, η οποία ήταν θύμα της πολιομυελίτιδας και έμεινε σχεδόν παράλυτη. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η νόσος δεν υπάρχει πια επειδή βγήκε το εμβόλιο!».  Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μία εμβολιαστική εκστρατεία, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα κάνει πρώτος δημόσια το εμβόλιο για να στείλει το μήνυμα στους πολίτες, ενθαρρύνοντας και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να πράξουν το ίδιο. Αναφερόμενος στους αρνητές του εμβολίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι : «Δεν πρόκειται να κυνηγάω με το εμβόλιο στο χέρι όσους δεν θέλουν να το κάνουν», ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απομονωθούν, για παράδειγμα μπορεί να θέλουν μελλοντικά να ταξιδέψουν και να μην μπορούν!

Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για την οικονομία και απάντησε: « Όλες οι χώρες δέχονται μια σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ευρώπη συμφώνησε να στηρίξει με επιχορηγήσεις και όχι με δανεικά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Όσο η ΕΚΤ στηρίζει, όσο η οικονομία είναι αξιόπιστη, πολύ γρήγορα μετά την κρίση το ΑΕΠ θα αυξηθεί».

Καταλήγοντας,  ο πρωθυπουργός ζήτησε λίγη ακόμη υπομονή από τους πολίτες και μία παραπάνω προσπάθεια ενόψει των Χριστουγέννων, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια». Η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή σε αυτό τόνισε καλώντας τους πολίτες «να διαλέξουν μόνο μία οικογένεια μαζί με τη δική τους για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!».

Πηγή: newsbeast.gr