«Η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας που προβλεπόταν από τον νόμο Κατσέλη δεν καταργείται τώρα, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας. Καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου καταργήθηκε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την τριήμερη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόσθεσε δε ότι ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που αναφέρεται και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, βρισκόταν επί 15 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, αλλά «ο κ. Τσίπρας δεν έκανε σε αυτό το χρονικό διάστημα κανένα σχόλιο, ίσως επειδή δεν είχε επιστρέψει από τις καθημερινές του διακοπές». Αναρωτήθηκε δε, για ποιο λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε πρόταση μομφής κατά ολόκληρης της κυβέρνησης συνολικά αλλά αρκέστηκε μονάχα στον υπουργό Οικονομικών. «Θα σας πω εγώ γιατί δεν το κάνατε, γιατί τρέμετε να πείτε στους πολίτες πως τάχα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής θέλησης και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, γι’ αυτό δεν ζητάτε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή, από αυτή που είχε πέρυσι τον Ιούλιο που στήθηκαν οι κάλπες. Ο λαός γνωρίζει ότι η κυβέρνηση δίνει μάχες και τις κερδίζει. Έρχεστε με μία μεγάλη προχειρότητα, με ένα άγχος, να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας στην πιο λάθος στιγμή, όταν η επικαιρότητα κυριαρχείται από κορονοϊό και τα ελληνοτουρκικά. Και μετά απορείτε γιατί τα μέσα ενημέρωσης δεν ασχολούνται μαζί σας. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό αργά ή γρήγορα θα βρεθεί. Δυστυχώς όμως, η νόσος του λαϊκισμού παραμένει ανίατη» υπογράμμισε.

«Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας αποτελεί νομοσχέδιο – τομή»

Αναφερόμενος στο επίμαχο σχέδιο νόμου που τροποποιεί τον Πτωχευτικό Κώδικα και θα ψηφιστεί αύριο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται «για ένα νομοσχέδιο – τομή. Ο νόμος Κατσέλη έχει σημαντικότατες αδυναμίες και πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές κρύφτηκαν πίσω από τις ρυθμίσεις του. Αυτό τώρα αλλάζει. Έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε μία οριζόντια τομή στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους γιατί αυτό είναι πραγματικά προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζομένων και για όσους έχουν δυσβάσταχτα χρέη. Ενοχλείστε κ. Τσίπρα από τη συνέπεια της κυβέρνησης. Η πρώτη πολιτική μας απόφαση ήταν να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Εμείς ήμασταν που μειώσαμε τη φορολογία στα μερίσματα. Εμείς ήμασταν επίσης αυτοί που στηρίξαμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία».

«Τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα τηρηθούν με αυστηρότητα»

Όσον αφορά την τρέχουσα πανδημία, ο πρωθυπουργός κατέθεσε χάρτες με στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, τα οποία συγκρίνει με τα παγκόσμια δεδομένα για τον Covid-19 δείχνοντας ότι βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε καλύτερη θέση. «Δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα στον τουρισμό έφερε έξαρση στα κρούσματα. Τα 5 εκατομμύρια των τουριστών τα χρειαζόμασταν, τα χρειάζονταν τα νησιά μας».

Και συνέχισε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Βασικός μας σκοπός είναι να αποφύγουμε ένα οριζόντιο lockdown. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών. Προχωρήσαμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους για τους ασυνείδητους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να προσφέρουν μια επικίνδυνη διασκέδαση έξω από τα πλαίσια που συστήνουν οι ειδικοί. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κινηθούν αυστηρότατα ως προς τον έλεγχο των μέτρων. Έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας. Αναφαίνεται όμως στο βάθος του τούνελ η ελπίδα. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια. Έχουμε ήδη δρομολογήσει το σχέδιο για τον ταχύτατο εμβολιασμό όλων, ξεκινώντας με τις ευπαθείς ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό όσοι πρέπει και όσοι θέλουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης να το κάνουν. Δεν πρέπει να συμπέσει μία έξαρση της γρίπης με τον κορονοϊό».

Πηγή: newsbeast.gr