Νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φτάνοντας για τη δεύτερη μέρα της Σύνοδο κορυφής της Πράγας.

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται» είπε χαρακτηριστικά.

«Είχα την ευκαιρία ενώπιον των ηγετών να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα στον ΟΗΕ. Ότι δε νοείται να κατηγορείται σήμερα η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ζητήματα κυριαρχίας. Είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε εκτόνωση των σχέσεων όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν και οι συνάδελφοί μου ποιος είναι αυτός που προκαλεί και ποιος υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς να κλείνει την πόρτα του διαλόγου» κατέληξε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στη χθεσινοβραδινή ένταση στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα.

Ενεργειακή κρίση

«Στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα με τις υψηλές τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία και της απόπειρας της Ρωσίας να την εργαλειοποιήσει.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να πάρουμε στην επόμενη σύνοδο τις οριστικές μας αποφάσεις.

Όλοι αντιλαμβάνονται αυτό που λέγαμε ότι η αγορά φυσικού αερίου δεν λειτουργεί και πρέπει να μειώσουμε το κόστος και να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Κομισιόν και περιμένουμε τις οριστικές της προτάσεις», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Διπλή τραγωδία σε Λέσβο και Κύθηρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε και τη βαθιά του θλίψη για τα δυο ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα. «Όλοι διαπίστωσαν», είπε «ότι με αυτοθυσία ο ελληνικό λιμενικό και η ακτοφυλακή έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους που μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να σταματήσει η εργαλειοποίηση του προσφυγικού και καλώ την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα να εξαλείψουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών και να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε αν περιορίσει το πρόβλημα που γεννάται στη ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες που ξεκινούν από τις τουρκικές αρχές. Και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει αυτό που πρέπει με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά να υπερασπίζεται τα σύνορά της αλλά και να προστρέχει και να σώζει κάθε άνθρωπο που χάνεται στη θάλασσα.

Πηγή: newsbeast.gr