Τις παράνομες τουρκικές ενέργειες που στρέφονται κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, βάζοντας «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο, καταδίκασαν από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά το πέρας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «μετά από μία εντατική περίοδο διεργασιών με επίκεντρο την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Άγκυρα δυστυχώς δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου των λύσεων, προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων».

«Δίκαιο όμως παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι στο διάλογο μπορεί να μπει καFι η Τουρκία ακολουθώντας όμως τους διεθνείς κανόνες.

«Η χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους, καθώς η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους νόμους για θέματα που ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Συνεχίζει τις μονομερείς κινήσεις με επιθετική ρητορική.

Πρόκειται για μια συμπεριφορά που κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια. Προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις αρνητικές συνέπειες της τουρκικής επιθετικότητας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζουμε καλά ότι ο δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας είναι δρόμος μετ’ εμποδίων. Ζητάμε από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία. Δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει σφαίρες στην απέναντι πλευρά, που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει εναντίον κρατών – μελών της Ε.Ε.», επισήμανε επίσης χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναστασιάδης: Η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις εντάσεις

«Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή στιγμή για τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα», επισήμανε ο Κύπριος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Και οι τρεις καταδικάζουμε τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και το άνοιγμα των Βαρωσίων και την καλούμε να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες και σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου και την απόπειρα ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας», πρόσθεσε ακόμα. Όπως σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τονίσαμε την ανάγκη για μια οριστική διευθέτηση».

«Μας ενδιαφέρει η εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο που θα είναι επ’ωφελεία και των δύο πλευρών. Κοινή είναι η θέση Ελλάδας και Κύπρου πως η Αίγυπτος είναι σταθερός εταίρος της ΕΕ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο επίκεντρο της τριμερούς βρέθηκε και το Κυπριακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να λέει πως έχει ήδη προγραμματίσει άτυπη συνάντηση με τον «ηγέτη» των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

«Θέλουμε μια λύση που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα είναι βιώσιμη», διεμήνυσε.

Πηγή: newsbeast.gr