«Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας από αύριο έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη στο εξής, «αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το χρόνο. Επίσης όσον αφορά την μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023, μονιμοποιείται η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Το μέτρο αυτό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.500.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις».

Και πρόσθεσε: «Καταργείται επίσης για πάντα και για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ήταν ένα βάρος των μνημονίων που παίρνει τέλος. Ανακουφίζονται σχεδόν 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Και βέβαια στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την θέσπιση για πρώτη φορά κίνητρο επίτευξης στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του πρώην ταμείου προνοίας υπαλλήλων, μία ακόμα ελάφρυνση. Πρακτικά ένας τμηματάρχης του Δημοσίου οφελείται ετησίως κατά 364 €, ένας απλός υπάλληλος νεοπροσληφθείς κατά 109 €, ένας διευθυντής κατά 591 €, ένας γενικός διευθυντής κατά 1125 €. Ύστερα από χρόνια, πολλά χρόνια, αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατομμυρίου συνταξιούχων με χαμηλή η μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50 τοις 100 από την αύξηση του ΑΕΠ, κατά 50 τοις 100 από την μεταβολή στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από έξι τοις 100. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, θα δουν αύξηση στο εισόδημά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και κάτι ακόμα, αναμορφώνουμε από 1 Ιανουαρίου 2023 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά 10 τοις 100 επί του συνόλου των αποδοχών τους. Θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη, αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές».

Πηγή: newsbeast.gr