Άκρως εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα συνεχίζοντας τη διεθνοποίηση των προκλήσεων της Άγκυρας.

«Ενημέρωσα», είπε, «τον Ρουμάνο πρωθυπουργό για την τουρκική προκλητικότητα και τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα μας είναι πιστή στον δρόμο της διπλής ετοιμότητας και να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντας χωρίς να κάνει απολύτως καμία έκπτωση αλλά και να είναι ανοικτή στον καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. «Οι χώρες μας εμφανίστηκαν στη Σύνοδο της Μαδρίτης ως δυο από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε για την προσφορά των Ρουμάνων πυροσβεστών οι οποίοι βοήθησαν πέρυσι την χώρα μας με αυταπάρνηση και από φέτος υπάρχει οργανωμένη συνεργασία. Ήδη οι πρώτοι πυροσβέστες είναι στο πλευρό μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το τομέα της συνεργασίας στην ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας στην ενέργεια και να τροφοδοτήσουμε την ευρύτερη περιοχή και δεν είναι μόνο εμπορική επιλογή αλλά πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης στον τομέα της ενέργειας. Αύριο εγκαινιάζεται ο αγωγός IGB κάνουμε έτσι ένα ακόμα βήμα στην δημιουργία εναλλακτικών οδών, είπε ο πρωθυπουργός. Αναγνωρίζουμε τον ρόλο που παίζουν αυτές οι υποδομές στην γρήγορη απεξάρτηση από την Ρωσία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και ενισχύει τον αναθεωρητισμό.

Για την εξαγωγή της αγροτικής παραγωγής της Ουκρανίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ρουμανία παίζει σημαντικό ρόλο λόγω και της γεωγραφικής της θέσης. «Διαπιστώθηκε σύμπνοια είπε ο πρωθυπουργός και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και πως στηρίζουμε την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ζώνη του Σένγκεν».

Πηγή: newsbeast.gr