Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ζάγκρεμπ, ευχήθηκε να επουλωθούν οι πληγές από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Κροατία και είπε ότι, «ζήσαμε και στην Ελλάδα παρόμοιες καταστάσεις και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες τέτοιων προκλήσεων».

«Ευχαριστώ στον Αντρέι για την ταχύτητα με την οποία υποστήριξε την Ελλάδα στις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι στέλνοντας ένα Καναντέρ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Μοιραζόμαστε ως εταίροι με την Κροατία τις ίδιες αρχές για ένα κοινό όραμα για μια ασφαλή και ευημερούσα Βαλκανική. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και υποστηρίζουμε την ένταξη στη ευρωζώνη, στη ζώνη Σένγκεν και τον ΟΟΣΑ. Έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και χαίρομαι που ελληνικές επιχειρήσεις δρουν στην Κροατία. Η Ελλάδα και η Κροατία είναι πρωταγωνίστριες χώρες στην ανάπτυξη το 2021. Και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουν τις οικονομίες μας απέναντι στις αυξήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου».

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό

Στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κροατία στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η θέση της χώρας μας είναι απλή και εδράζεται από την μια στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια. Επίσης, στην φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων αλλά και στην διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων.

Τόνισε ακόμα ότι θυμάται την άμεση ανταπόκριση του Κροάτη πρωθυπουργού που βρέθηκε τότε ως πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου στον Έβρο πριν από δυο χρόνια και την στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών να φυλάξει τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ευχήθηκε επίσης να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον ομόλογό του για την επιλογή της αγοράς Rafale κάτι που ανοίγει όπως είπε περιθώρια για περαιτέρω σύσφιξη της αμυντικής μας συνεργασίας.

Πηγή: newsbeast.gr