«Σε αυτές τις συζητήσεις υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κοινοβουλευτικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται», είπε ξεκινώντας την τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι πρέπει οι αρχηγοί να μένουν στην διαδικασία. Και πρόσθεσε ότι κάποιοι δεν είναι στην αίθουσα ενώ είχαν επικρίνει τον ίδιο παλαιότερα.

Απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι εκπλήσσεται για το πως τον επέλεξε ο κ. Τσίπρας για υπουργό Οικονομικών. Απαντώντας σε όσα είπε για τον ίδιο ότι περίμενε τον κ. Κοστέλο έξω από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έγιναν σε ξενοδοχείο αλλά στην έδρα του ΟΟΣΑ. «Να μπει όριο στην μυθομανία», τόνισε.

Απαντώντας σε όσα τέθηκαν στις δευτερολογίες και αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι «όλος ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με τις τράπεζες να αργούν να διαπιστώσουν την ένταση του φαινομένου και να παρέμβουν. Το βαφτίζετε ελληνικό αλλά δεν είναι. Έχουμε σήμερα παγκοσμίως τιμές φυσικού αερίου που είναι 5 φορές ψηλότερα από όσο ήταν πριν από έναν χρόνο. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αντιμέτωπες με πρωτόγνωρα επίπεδά πληθωρισμού. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας. Μόλις προχθές ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης και από τον Αύγουστο θα γίνεται νέα τιμολόγηση με διαφάνεια και να περιοριστεί στο βαθμό του εφικτού η αύξηση στις τιμές ενέργειας και κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Αν σας είχαμε ακούσει θα είχαμε μοιράσει όλα τα χρήματα και θα είχαμε μείνει χωρίς φράγκο. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα τους επόμενους μήνες και μεγάλες οικονομίες όπως της Γερμανίας να δοκιμαστούν. Οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες και θα το κάνουμε όπως και με την πανδημία

Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε και πάλι την χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό είπε και έχω ευθύνη απέναντι στην κοινωνία να κινούμαι εντός των πλαισίων που αντέχει η χώρα.

Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία είπε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις σας λέει ψέματα. Αν υπήρχε τέτοια λύση άλλες κυβερνήσεις θα την είχαν υλοποιήσει άλλες κυβερνήσεις. Ήδη, πρόσθεσε άρχισαν να μειώνονται οι λογαριασμοί. Όταν μας κατηγορήσατε ότι είμαστε με τα καρτέλ και όχι με τις επιχειρήσεις θέλω να σας θυμίσω ότι την φορολόγηση των υπερκερδών δεν την τόλμησαν άλλες χώρες».

Η απάντηση για την Ελευθερία του Τύπου

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στα θέματα της ελευθεροτυπίας είπε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο είπε την αλήθεια. «Ότι σήμερα στην Ελλάδα μπορεί κανείς να γράψει οτιδήποτε για οποιονδήποτε».

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι έξι εφημερίδες βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και “μια εφημερίδα είναι η επιτομή της χυδαιότητας και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε κλείσει. Αναφέρομαι στο Μακελειό. Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες απέναντι σε αυτούς που κρύβονται πίσω από οφσόρ και αυτοφωράκηδες. Αρκετά πια με αυτή την έρευνα που είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία, η Μπουργκίνα Φάσο πάνω από τις ΗΠΑ και η “Βόρεια Kύπρος” όπως την αποκαλεί η έρευνα την κατεχόμενη Κύπρο, ότι είναι πάνω από την Ελλάδα. Επικαλείστε κ. Τσίπρα μια έρευνα που αναφέρει ως χώρα τη Βόρεια Κύπρο. Στο Τσάντ σήμερα υπάρχει χούντα, μπορεί να πιστέψει κανείς ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από ότι στην Ελλάδα; Θα δούμε ποιες θα είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής και θα τις λάβουμε υπόψη μας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για τη Νοβάρτις ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος, και προσέθεσε ότι «ο κ.Παπαγγελόπουλος είναι υπόδικος, θα δικαστεί δεν θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον αθωώσω. Θεωρείτε κ.Τσίπρα άξιο χειροκροτήματος ότι δυο υπουργοί σας θα καταλήξουν στο ειδικό Δικαστήριο;» αναρωτήθηκε ο κ.Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι το βούλευμα για τη Νοβάρτις «ενδεχομένως να ακυρώνει ένα μέρος του κατηγορητηρίου, αλλά είναι πολύ βαρύ το κατηγορητήριο».

«Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε με την επιλογή Παπαγγελόπουλου. Θέλατε να κυνηγήσετε τους πολιτικούς αντιπάλους σας, τις συζύγους τους, με δημοσιεύματα που εκπορεύονται από εσάς» είπε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα και προσέθεσε:

«Λυπάμαι που ευρισκόμενος στο εξωτερικό έπρεπε να απαντήσω γιατί ένας υπουργός ελληνικής κυβέρνησης θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως και ένας άλλος υπουργός πολύ στενός σας συνεργάτης που τον βάλατε να ελέγξει τα ΜΜΕ. Το δικαστήριο θα αποφασίσει, η παραπομπή όμως δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη και είναι κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς».

Το νέο μήνυμα για τις εκλογές

Κλείνοντας την τριτολογία του ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα εκλογών είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, και τόνισε ότι είναι χρέος του να υπερασπιστεί τη θεσμική σταθερότητα.

Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική την οποία χαρακτήρισε βόμβα κατά της σταθερότητας και παράγοντα αστάθειας.

«Η θέση της ΝΔ είναι ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και κυβερνήσεις προ απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής που μπορούν να είναι ευέλικτες και να κινούνται γρήγορα και να προσελκύουν στελέχη από άλλους χώρους. Όταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πηγή: newsbeast.gr