Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στη συζήτηση του 33ου Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί πιο εύκολα να προσελκύσει επενδύσεις τώρα, σε σχέση με πριν από τρία χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «κάποιες από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν και ευκαιρίες. Όταν απευθύνομαι τώρα στους ξένους επενδυτές ή τις κεφαλαιαγορές τώρα είναι πολύ πιο εύκολο το εγχείρημα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε πολύ πιο εύκολα το 2023 από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο ερώτημα πως πιστεύει ότι θα διαμορφωθεί ο κόσμος την επόμενη δεκαετία και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μεγάλα στοιχήματα τα οποία θέτουμε τώρα είναι αδιαπραγμάτευτα όσον αφορά την πράσινη μετάβαση και την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται αναβάθμιση στις δεξιότητές του. Επίσης η αναβάθμιση της άμυνάς μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι γνωρίζει πως οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο αλλά κάποια στιγμή δεν θα είναι απαραίτητοι. Η Ελλάδα αναζητεί νέες πηγές φυσικού αερίου για να σταματήσει η ρωσική εξάρτηση. Είμαστε μόνο στην αρχή του να κατανοήσουμε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός βοηθά στην λειτουργία του κράτους αλλά και πως τοποθετούμε τους εαυτούς μας για να μοχλεύσουμε το ανθρώπινο ταλέντο.

Όσον αφορά στην παιδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την διδασκαλία των αγγλικών στα 4χρονα παιδιά από το νηπιαγωγείο αλλά και την συνεργασία στην ανώτατη εκπαίδευση με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Επίσης, η κυβέρνηση είπε, έχει απόλυτη επίγνωση ότι πρέπει να δει στο μέλλον και όχι μόνο μέχρι τον επόμενο εκλογικό κύκλο.

Στο ερώτημα πόσο διαφορετικός θα είναι ο κόσμος μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που θα φάνταζε αδιανόητη. Και παρά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο πολλές χώρες έδειξαν ότι είναι ανθεκτικές. Έχουμε τις ΗΠΑ που βάζουν ένα μεγάλο στοίχημα για την πράσινη τεχνολογία και το κάνουν με έναν τρόπο που βασίζεται στις αρχές του προστατευτισμού. Η Ευρώπη μπορεί να αισθανθεί μια πίεση σε πολλά μέτωπα, το ένα το κόστος της ενέργειας αλλά και το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες θα θεωρήσουν ότι τους συμφέρει να παράγουν στις ΗΠΑ».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κινούμαστε προς έναν κόσμο όπου η παγκοσμιοποίηση θα αλλάξει και η στρατηγική αυτονομία θα γίνει πολύ σημαντική. Χώρες όπως η Ελλάδα θα έχουν ευκαιρίες καθώς έχουν μια βάση παραγωγική και έχουν βάση σε καλά logistics. Πολλές ξένες εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι στον φαρμακευτικό τομέα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Δίνουμε κίνητρα σε αυτές να επενδύσουν στην χώρα, συμπλήρωσε.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι οι καλύτερες όχι μόνο από πολιτικής απόψεως αλλά και από οικονομικής και πολιτιστικής και η γέφυρα είναι η ελληνική διασπορά. Υπάρχει ενδιαφέρον των Ελλήνων της διασποράς να επενδύσουν στην χώρα μας και αυτό δείχνει ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις μας. Δώσαμε την δυνατότητα στους Έλληνες να ψηφίσουν εκεί που ζουν και αν δούμε πόσοι Έλληνες οι ελληνοαμερικανοί κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στις ΗΠΑ θα διαπιστώσει κανείς ότι δεν είναι δύσκολο να τους πείσεις ότι αν επιστρέψουν θα είναι προς το συμφέρον τους.

Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας και οι Έλληνες της διασποράς έπαιξαν ρόλο σε αυτό. Για το πως θα ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη είναι μέσω της επιστροφής νέων και ταλαντούχων Ελλήνων στην Ελλάδα.

Πηγή: newsbeast.gr