Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο εκφωνεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πρόσκληση της προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια τιμητική πρόσκληση για τον ίδιο να μιλήσει σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επομένων δεκαετιών. Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Τη χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τι συνέβη τότε με τα capital controls, το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τις κλειστές τράπεζες. Ευτυχώς για τη χώρα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά και ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε μια νέα εποχή».

«Η Ελλάδα υπήρξε φρουρός της Ευρώπης όταν τα σύνορά της απειλήθηκαν»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι ποιος θα πίστευε ότι όταν η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη θα είχε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και θα μείωνε φόρους και εισφορές χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα και πως το ελληνικό δημόσιο σύμβολο της γραφειοκρατίας θα ήταν σήμερα πιο φιλικό στον πολίτη.

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και οι πολίτες της δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα αλλά στην αλήθεια της πράξης, τόνισε.

Ενίσχυση την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απάλλαξε την πολιτική από την κηλίδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η Αθήνα, είπε πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του κορονοϊού και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μας πρόταση. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που κατάρτισαν σχέδιο στο πλαίσιο του nextgenerationEU. Και υπήρξε φρουρός της Ευρώπης το 2020 όταν τα σύνορά της δέχθηκαν εισβολή από χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και με τις επιχειρήσεις των δουλεμπόρων στα θαλάσσια σύνορα που αποτρέπονται καθημερινά. Σημείωσε ακόμα ότι οι θεσμοί της Ευρώπης εξελίχθηκαν και η ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων. Με άλλα λόγια είπε η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα συμβαδίζοντας μαζί της στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια από το κράτος στο οποίο απευθύνεται.

Πηγή: newsbeast.gr