Η Ελλάδα θα πιέζει σε κάθε διεθνές forum την Τουρκία να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει στη συνθήκη της Λωζάνης, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην κοπή της πίτας των Ιμβρίων, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι Έλληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα και πως κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Στις δραστηριότητές σας θα έχετε την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, που συναισθάνεται στο ακέραιο το χρέος της απέναντι σε μία από τις παλαιότερες εστίες του Έθνους μας στο Αιγαίο. Ενισχύοντάς σας υλικά και ηθικά και πιέζοντας σε κάθε διεθνές forum την Τουρκία να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι κάποια βήματα έχουν γίνει, για παράδειγμα, τα Ελληνικά σχολεία που παράνομα έκλεισαν το 1964 υποδέχονται ξανά μαθητές, όμως «δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της».

Επίσης έκανε αναφορά στις «τρεις δεκαετίες φωτισμένης διαδρομής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενός Ίμβριου με παγκόσμια ακτινοβολία, που όμως διαρκώς μοχθεί για τη γενέτειρά του» όπως είπε.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «η Ελλάδα θα στέκεται ολόψυχα στο πλευρό σας για την πρόοδο του Ιμβριακού Ελληνισμού και την ανάταξη των ιστορικών αδικιών που διαχρονικά έχει υποστεί. Και ευελπιστώ ότι θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να συναντηθούμε από κοντά στο ιστορικό νησί σας».

Πηγή: newsbeast.gr