Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τρίτη (7/12) ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος υπογραμμίζοντας πως για την Όμικρον θα ξέρουμε σε 10 ημέρες ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα εμβόλια και στα φάρμακα κατά του ιού.

«Σε περίπου δέκα ημέρες θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία από τις μελέτες που γίνονται πάνω στη μετάλλαξη Όμικρον», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και δήλωσε πως αυτή τη στιγμή πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η μετάλλαξη Delta η οποία προκαλεί θανάτους.

«Η μετάλλαξη Delta αυτή τη στιγμή σκοτώνει κόσμο στην Ελλάδα, η Delta στέλνει κόσμο στα νοσοκομεία» υπογράμμισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

«Τα εμβόλια θα αντέξουν, ίσως να είναι λιγότερα αποτελεσματικά»

Εστιάζοντας στα εμβόλια ο Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε πως «οι πρώτες ενδείξεις για τα εμβόλια δείχνουν ότι μάλλον θα αντέξουν. Ίσως όμως είναι αποτελεσματικά, θα το γνωρίζουμε όμως σε περίπου 10 ημέρες από τώρα».

Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

Μπορεί η νέα μετάλλαξη λόγω των εμβολίων να είναι όπως εκτίμησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας λίγο πιο βαριά από τη γρίπη. «Έχουμε τρεις βασικές λειτουργίες των εμβολίων είναι τρεις. Η πρώτη είναι να αποτρέψει πλήρως τη λοίμωξη. Η δεύτερη είναι να αποτραπεί η σοβαρή λοίμωξη και η τρίτη η αποτροπή της διασποράς του ιού» εξήγησε.

Αναφερόμενος δε στα φάρμακα κατά του κορονοϊού υπογράμμισε «δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων τους επόμενους δύο μήνες και δυστυχώς τώρα τα χρειαζόμαστε».

«Τα φάρμακα τα αντιικά όπως φαίνεται θα λειτουργούν και με τις μεταλλάξεις, τα μονοκλωνικά λιγότερο εάν υστερούν τα εμβόλια» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του αναφορικά με το αντιικό φάρμακο της Pfizer για το οποίο όπως είπε οι μέχρι τώρα μελέτες αναφέρουν πως μπορεί να μειώσει τις κατά 90% τις νοσηλείες και τους θανάτους. «Είναι πιο εύκολο να χορηγηθεί σε σχέση με τα μονοκλωνικά γιατί είναι χάπι» είπε.

Γιατρός κρατάει χάπια

Ανησυχία για το ποσοστό των εμβολιασμών

«Μας ανησυχεί το ποσοστό του εμβολιασμού» διαμήνυσε ο Ηλίας Μόσιαλος και εξήγησε ότι ο ιός πλέον φαίνεται πως είναι πιο μολυσματικός και κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εστιάζοντας στην επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως στην εστίαση μετά τις Γιορτές των Χριστουγέννων.

Πηγή: newsbeast.gr