Ένα σημαντικό πλήγμα δέχτηκε ο ρωσικός στρατός κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το ρωσικό καταδρομικό πλοίο Moskva έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία γύρω από τα αίτια, καθώς σημειώθηκε έκρηξη.

Σύμφωνα με το bbc.com αποτελεί την ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως στη Συρία το 2015 για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων, καθώς διαθέτει ένα αρκετά ανεπτυγμένο πυραυλικό σύστημα, το οποίο του δίνει την δυνατότητα, τόσο να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις, όσο και να πραγματοποιήσει άμυνα μέχρις εσχάτων.

Παράλληλα, φέρεται πως αποτελεί ένα κινητό οχυρό στη Μαύρη Θάλασσα και φέρεται να έχει εξαπολύσει τις σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις στη Μαριούπολη, όσο καιρό διεξάγονταν η πολιορκία από τον ρωσικό στρατό.

Δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies που συνεργάζεται στο στρατιωτικό τομέα με τις ΗΠΑ και δείχνει το Moskva σε λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Κριμαία, 7 Απριλίου του 2022

Επίσης, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, το Moskva είναι καταδρομικό κλάσης Slava και το τρίτο μεγαλύτερο σκάφος στο ρωσικό στόλο, ενώ ναυπηγήθηκε στην Ουκρανία την εποχή της ΕΣΣΔ το 1980. Διαθέτει πλήρωμα 510 ατόμων και μεταφέρει πάνω από δώδεκα αντιπλοϊκούς πυραύλους Vulkan και μια σειρά από όπλα κατά υποβρυχίων και ναρκοπεδίων.

Μάλιστα, είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα αεράμυνας τριών επιπέδων και εκτός από τις άμυνες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, μπορεί να εμπλέξει έξι οπλικά συστήματα κοντινής εμβέλειας (CIWS). Παράλληλα, μπορεί να εκτοξεύσει 5.000 βλήματα σε ένα λεπτό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τείχος προστασίας.

Οι προδιαγραφές του Moskva

Το μυστήριο γύρω από την έκρηξη

Μέχρι στιγμής, η μόνη λεπτομερής ενημέρωση για τα αίτια της έκρηξης, προέρχεται από τις ουκρανικές αρχές, καθώς η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στο πλοίο προκλήθηκε φωτιά, γιατί επλήγει η αποθήκη πυρομαχικών του από αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune. Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει μεν το γεγονός ότι ξέσπασε φωτιά στο Moskva και πως τέθηκε υπό έλεγχο, όμως δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε αναφέρει πως έγινε πυραυλική επίθεση.

Επίσης, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δηλώνει προβληματισμένο και σε αντίθεση με προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας, αυτή την φορά δεν έχει πάρει θέση αμέσως.

«Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, στο δίκτυο MSNBC και πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη».

Το Moskva σε λιμάνι της Σεβαστούπολης στις 11 Σεπτεμβρίου το 2008

Πηγή: newsbeast.gr