Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τη διαιτησία δεν νοείται και στο Μουντιάλ του 2022 έχουμε πλέον το πρώτο περιστατικό που έχει ξεσηκώσει πολλές συζητήσεις. Αναφερόμαστε στο δεύτερο γκολ της Ιαπωνίας στη νίκη της επί της Ισπανίας με 2-1, όπου ουσιαστικά ήταν κι αυτό που άφησε εκτός συνέχειας τη Γερμανία.

Στο 51ο λεπτό του αγώνα που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης (1/12) ο Κάορου Μιτόμα γύρισε την μπάλα από την τελική γραμμή και ο Άο Τανάκα εξ επαφής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο βοηθός διαιτητής Σούρου Φατσοάνε έδειξε πως η μπάλα είχε περάσει την τελική γραμμή στην πάσα του Μιτόμα κι έτσι ο πρώτος διαιτητής Βίκτορ Γκόμες το ακύρωσε. Ωστόσο, το VAR μέτρησε το γκολ δείχνοντας πως η μπάλα δεν είχε βγει ολόκληρη για λίγο.

Ο προπονητής της εθνικής Ισπανίας, Λουίς Ενρίκε, πάντως, είπε πως δεν μπορούσε να το πιστέψει ότι το γκολ μέτρησε. «Κάτι καταλάβα ότι γινόταν όταν αργούσε τόσο πολύ ο VAR να πάρει απόφαση. Από μια φωτογραφία που μου έδειξαν, πάντως, δεν μπορούσα να το αντιληφθώ πως μέτρησε. Γιατί σε σχέση με αυτό που καταλάβαμε ότι έγινε στο γήπεδο… βλέποντας μετά την εικόνα, νομίζω πως η εικόνα ήταν “πειραγμένη”».

Ο Βραζιλιάνος διαιτητής Σάντρο Μέιρα Ρίτσι, ο πρώτος στην ιστορία που μέτρησε γκολ σε Μουντιάλ βασιζόμενος στην goal-line technology υποστήριξε πως αυτού του είδους η τεχνολογία δεν εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε άλλη γραμμή του γηπέδου πέραν αυτής του γκολ. Μιλώντας στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο SporTV τόνισε πως για εκείνον η απόφαση ήταν η σωστή.

Το ίδιο ανέφεραν και άλλοι διαιτητές σε όλον τον κόσμο αναλύοντας τη φάση, αλλά και πάλι η οπτική γωνία διαφορετικών λήψεων «έδειχναν» πως η μπάλα βγήκε ολόκληρη. Έτσι, εμφανίστηκαν οι χρήστες του διαδικτύου να εξηγήσουν την οπτική ψευδαίσθηση και να ρίξουν το… δικό τους φως στη φάση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Πηγή: newsbeast.gr