Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν να μη χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία, ώστε να επιλύσουν τις διαφορές και τα ζητήματα που έχουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ειδικά μετά τις πρόσφατες πολύνεκρες συγκρούσεις.

Έτσι, Μπακού και Γερεβάν «συμφώνησαν να μην καταφύγουν στη στρατιωτική βία” καθώς και να διευθετήσουν όλες τις διαφορές αποκλειστικά στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», σύμφωνα με κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε στο τέλος της τριμερούς συνόδου κορυφής, στο Σότσι της Ρωσίας με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο χωρών και του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο άνοιξε ένας νέος κύκλος αίματος στη περιοχή, με την Δύση να κατηγορεί την Ρωσία, ως υποκινητή, που στόχο είχε να προκαλέσει ζήτημα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, η Ρωσία από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθούσε τα γεγονότα (αφού η Μόσχα συνομιλεί χωρίς πρόβλημα και με τις δύο πλευρές), ενώ καμία δυτική χώρα δεν είχε ανακατευτεί έκτοτε.

Πηγή: newsbeast.gr