Η Τουρκία μπορεί να έδωσε το «πράσινο φως» σε Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρόλα αυτά θα συνεχίσει και το φθινόπωρο τις συζητήσεις μαζί τους, σχετικά με τις ανησυχίες που έχει διατυπώσει για στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα στην πόλη Βάνταα της νότιας Φινλανδίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο είπε πως η συνάντηση είχε σκοπό να εγκαθιδρυθούν επαφές και να οριστούν στόχοι για τη συνεργασία στην οποία συμφώνησαν οι χώρες υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

«Οι συμμετέχοντες συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή του Τριμερούς Μνημονίου και συμφώνησαν πως το σχήμα αυτό θα εξακολουθήσει να συναντάται σε επίπεδο ειδικών στη διάρκεια του φθινοπώρου», ανέφερε το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται, πως οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν την εναντίωση της Τουρκίαςπου τις κατηγόρησε ότι επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και υποστηρίζουν οργανώσεις που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Μάλιστα, η Άγκυρα η οποία διεξάγει τους τελευταίους μήνες πολεμικές επιχειρήσεις σε κουρδικά εδάφη στη Συρία, υποστήριξε από την αρχή, ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν δώσει καταφύγιο σε μέλη του κουρδικού ΡΚΚ, το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: newsbeast.gr