Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ άρχισαν σήμερα νέα ναυτικά γυμνάσια, με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan και της δύναμης κρούσης του, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, την επομένη της εσπευσμένης απογείωσης δεκάδων νοτιοκορεατικών μαχητικών σε αντίδραση σε αεροπορική άσκηση της Βόρειας Κορέας.

Τα γυμνάσια διεξάγονται στα ύδατα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Νότιας Κορέας και προγραμματίζεται να διαρκέσουν ως αύριο Σάββατο, διευκρίνισε το γενικό επιτελείο. Ακολουθούν την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα χθες Πέμπτη και κατόπιν την πτήση μαχητικών κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, που από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες και την ετοιμότητά μας να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση της Βόρειας Κορέας», ανέφερε το νοτιοκορεατικό επιτελείο για τα γυμνάσια.

USS Ronald Reagan

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο ήδη πήρε μέρος σε τριεθνή αντιπυραυλικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια με πολεμικά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Την Τρίτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από τομείς της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά από το 2017, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ συζήτησαν σήμερα τις εξελίξεις, καταδίκασαν τις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και συμφώνησαν να διεξαχθούν περαιτέρω ασκήσεις σε αντίδραση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

Η σπάνια άσκηση που διεξήγαγαν χθες τουλάχιστον οκτώ μαχητικά και τέσσερα βομβαρδιστικά της Βόρειας Κορέας ώθησε τη Νότια Κορέα να απογειώσει 30 μαχητικά. Τα αεροσκάφη κινήθηκαν κοντά στα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα, εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων καθώς η Πιονγκγιάνγκ έχει πολλαπλασιάσει φέτος τις δοκιμές πυραύλων.

USS Ronald Reagan

Χθες Πέμπτη, η Βόρεια Κορέα καταδίκασε την κίνηση των ΗΠΑ να διατηρήσουν το αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του ανεπτυγμένο κοντά στη χερσόνησο, καταγγέλλοντας πως εγείρει απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας επέκρινε επίσης την Ουάσινγκτον επειδή ζήτησε να συζητηθούν οι εκτοξεύσεις πυραύλων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας πως αποτελούσαν «δίκαια αντίμετρα» στα γυμνάσια των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων.

Προχθές Τετάρτη, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα και τη Ρωσία πως «επιτρέπουν» στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάλεσαν να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Από την πλευρά τους, η Κίνα επέρριψε την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στις ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία έκρινε πως οι νέες κυρώσεις θα οδηγούσαν απλά σε «αδιέξοδο».

Πηγή: newsbeast.gr