Η Ισπανία αποφάσισε σήμερα Τετάρτη να καταστήσει εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αυξάνεται, πλησιάζοντας μάλιστα τις 50.000 μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η χρήση μάσκας ξαναγίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το μέγαρο Μονκλόα, έδρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται πότε θα υλοποιηθεί το μέτρο, όμως έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται αύριο Πέμπτη, για να εγκρίνει αυτό το διάταγμα, προκειμένου η χρήση μάσκας σε υπαίθριους χώρους να ισχύσει τα Χριστούγεννα.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η διαδικτυακή έκτακτη σύνοδος ανάμεσα στον πρωθυπουργό Πάμπλο Σάντσεθ και τους προέδρους των περιφερειών της χώρας, όπου συζητούνται μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.

Από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον εμβολιασμό, η Ισπανία κατέγραψε χθες 49.823 νέες μολύνσεις COVID-19 μέσα σε 24 ώρες και η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί πλέον το 50% των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η επίπτωση 14 ημερών ήταν την Τρίτη 695 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, ένας αριθμός σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος εκείνου της 1ης Δεκεμβρίου.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει πλέον τα 5,5 εκατομμύρια και εκείνος των θανάτων πλησιάζει τις 89.000 σε μια χώρα με σχεδόν 47 εκατομμύρια κατοίκους.

Προς το παρόν, πάντως, αυτό το νέο κύμα (το έκτο στην Ισπανία) παραμένει λιγότερο σοβαρό από τα προηγούμενα: το 15% των μονάδων εντατικής θεραπείας ήταν κατειλημμένες από ασθενείς Covid χθες, έναντι 30% στα μέσα Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται πως στην Ισπανία η Υγεία παραμένει στην αρμοδιότητα των περιφερειών, όμως η χρήση μάσκας μπορεί να επιβληθεί απευθείας από την εκτελεστική εξουσία με διάταγμα. Ένα άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στο διάταγμα που θα εκδοθεί, είναι η διάρκεια της ισχύος του εμβολιασμού θα ορίζεται από την 1η Φεβρουαρίου στους εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης.

Η Ισπανία περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού: το 89,7% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η χώρα ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που ξεκίνησε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-1 ετών στις 15 Δεκεμβρίου.

ΒΕΛΓΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών στο Βέλγιο

Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών είναι μεταξύ των χώρων πολιτισμού το κλείσιμο των οποίων αποφάσισε πριν από λίγο η αρμόδια Επιτροπή για την πανδημία στο Βέλγιο, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ως σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Στο συγκεκριμένο μέτρο δεν συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι.

Η εφαρμογή των παραπάνω θα ξεκινήσει από αυτή την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου.

Επίσης, οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται), ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα.

Καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στο ωράριο της εστίασης, η οποία θα εξακολουθήσει να κλείνει στις 23.00, κατά το υφιστάμενο πλαίσιο.

Πηγή: newsbeast.gr