Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στα πλαίσια των συζητήσεων που έγιναν στις πλατφόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για τον λόγο αυτό, η Τουρκία θα συνεχίσει να δίνει τις απαντήσεις της «όπως τους αξίζει».

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, καθώς δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στις πλατφόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Το Oruc Reis επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Aνατολική Μεσόγειο», τόνισε επίσης ο Εντογάν σήμερα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα anews.com.tr.

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου, που καλύπτεται από τα ΜΜΕ της χώρας, περιλάμβανε και τη δήλωση πως το Yavuz θα προχωρήσει σε γεώτρηση στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα μεταβεί πλωτό γεωτρύπανο Fatih, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα ανακοινώσει νέες πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

Η νευρικότητα της Άγκυρας και η απεμπόληση της δυνατότητας ενός διευρυμένου διαλόγου σαφώς και έχουν βάσεις. Ο Ερντογάν επεδίωκε οι διερευνητικές να μην αφορούν μόνο στις θαλάσσιες ζώνες αλλά να τεθεί προς συζήτηση η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και να μπει φρένο στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, όλες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για το Καστελόριζο δείχνουν ότι ο τελικός τους στόχος δεν είναι μόνο η αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων ή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά το ίδιο το νησί, διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την επήρεια που έχει στις θαλάσσιες ζώνες.

Μάλιστα, το γεγονός πως η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις επίμονες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας ώστε Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, δείχνει την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζει ο Ερντογάν τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες προσδοκούσαν σε κινήσεις αποφόρτισης της κατάστασης.

Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 24ωρο, μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 του μηνός, για την τελική έκβαση της νέας σοβαρής τουρκικής πρόκλησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τόνισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει διάλογος.

«Προσφέραμε στην Τουρκία μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Ή μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό», υπογράμμισε ο Έλληνας Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός πολιτικός σημείωσε πως «αυτά που είδαμε με το άνοιγμα των Βαρωσίων και το Oruc Reis, αντιβαίνουν πλήρως στα συμφωνηθέντα». Αν και επέμεινε υπέρ του διαλόγου, εξέφρασε κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας αλλά και την έντονη ενόχλησή του για τους τουρκικούς χειρισμούς.

Προειδοποίηση για κυρώσεις

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν και τώρα δεν μπει φραγμός στην τουρκική στρατηγική, την επόμενη φορά δεν θα ελέγχεται η κατάσταση. Αν αυτό δεν συμβεί θα είναι μία ήττα της Ευρώπης και δυστυχώς μία ήττα και για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό και ο Αυστριακός καγκελάριος με τη σειρά του καταδίκασε χθες την ανανεωμένη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι «εάν συνεχίσει να παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, θα υπάρξουν κυρώσεις».

Πηγή: newsbeast.gr