Μία νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ψάξει η Γερμανία μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Θα προσεγγίσουμε την Ουάσιγκτον σύντομα μετά τις εκλογές — για να προτείνουμε διατλαντικό new deal», είπε ο Μάας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Tagesspiegel am Sonntag.

Απαιτείται όσο ποτέ κοινή προσέγγιση για τους «κανόνες του παιγνιδιού» σε παγκόσμιο επίπεδο, εξήγησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Επισήμανε ότι σε πεδία όπως είναι το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η πανδημία του κορονοϊού, οι προσεγγίσεις που βασίζονται αποκλειστικά στα εθνικά συμφέροντα αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

«Το μέλλον του κόσμου θα είναι καταστροφικό εάν δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας», προειδοποίησε ο Μάας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε εξάλλου την δυσφορία του για τον τρόπο με τον οποίο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χειρίζεται τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αναγκαστήκαμε να ακούσουμε τον Τραμπ να αναφέρεται στην Κίνα, τη Ρωσία και την ΕΕ στην ίδια πρόταση και να τις χαρακτηρίζει τους βασικούς αντιπάλους των ΗΠΑ», θύμισε ο Μάας. «Αυτό πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.

Απέφυγε πάντως να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς εάν θα προτιμούσε νίκη του Τραμπ ή του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

«Θα ήταν επικίνδυνο εάν, ως υπουργός Εξωτερικών, εξέφραζα τις προσωπικές μου επιθυμίες για τα αποτελέσματα εκλογών σε άλλες χώρες», είπε και πρόσθεσε ότι δεν αποφασίζει το Βερολίνο, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που θα εκλέξουν δημοκρατικά τον πρόεδρό τους.

«Κατόπιν θα διαχειριστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι», διαβεβαίωσε.

Ο Τραμπ υποστήριξε χθες Σάββατο σε προεκλογική του ομιλία πως διάφορες δυνάμεις, ανάμεσά τους και η Γερμανία, επιθυμούν να ηττηθεί.

«Η Κίνα θέλει να φύγω. Το Ιράν θέλει να φύγω. Η Γερμανία θέλει να φύγω», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην πόλη Ρέντινγκ, στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

Πηγή: newsbeast.gr