Να επιστρέψει ποσό 5,1 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από την έκδοση των απομνημονευμάτων του διέταξε χθες, Τρίτη (14/12) μια επιτροπή δεοντολογίας στη Νέα Υόρκη τον πρώην κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, επειδή παραβίασε τον κανονισμό δεοντολογίας της πολιτείας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της επιτροπής.

Η Κοινή Επιτροπή Δημόσιας Δεοντολογίας (JCOPE) 12 προς 1 υπέρ της επιστροφής των χρημάτων από τον Κουόμο, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο. Το Reuters δεν έχει διαβάσει όλη την απόφαση της ίδιας επιτροπής.

Ο Κουόμο έχει 30 ημέρες για να επιστρέψει στην πολιτεία τα χρήματα που κέρδισε από τη συγγραφή του βιβλίου «Αμερικανική Κρίση: Μαθήματα Ηγεσίας από την Πανδημία COVID-19». Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα θα αποφασίσει πώς θα διατεθούν τα χρήματα, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».

Σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του Κουόμο Τζιμ Μακγκουάιρ ανέφερε ότι θα πολεμήσει κατά της εντολής. «Οι ενέργειες της JCOPE είναι αντισυνταγματικές, υπερβαίνουν τις εξουσίες της και φαίνεται ότι καθοδηγούνται από πολιτικά συμφέροντα και όχι από τα γεγονότα και το νόμο. Στην περίπτωση που επιδιώξουν να επιβάλλουν την εντολή, θα τους δούμε στα δικαστήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακγκουάιρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Νοέμβριο η επιτροπή εκτίμησε ότι ο Κουόμο απέτυχε να τηρήσει τους κανονισμούς της πολιτείας που διέπουν τις εξωτερικές δραστηριότητες των δημόσιων αξιωματούχων, όπως η συγγραφή ενός βιβλίου με αντάλλαγμα πληρωμή για τα πνευματικά δικαιώματα ή κάποια άλλη αποζημίωση. Σύμφωνα με την ίδια επιτροπή, ο Κουόμο χρησιμοποίησε πολιτειακούς πόρους για την ολοκλήρωση της συγγραφής του βιβλίου και είπε ψέματα για τη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της συγγραφής του.

Ο Κουόμο, που είναι Δημοκρατικός, παραιτήθηκε από τη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας τον Αύγουστο, μετά από πολλαπλές καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Ο Κουόμο είχε αρχικά αποσπάσει θετικά σχόλια για τη διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο τα θετικά σχόλια μετατράπηκαν σε επικρίσεις, όταν τα ΜΜΕ ανέφεραν τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο Κουόμο έκανε δωρεά 500.000 δολαρίων από τα ποσοστά του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ τοποθέτησε ποσό ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε καταπίστευμα για τις κόρες του, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times.

Πηγή: newsbeast.gr