Οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδισθεί η προσπάθεια παράκαμψης των χρηματοπιστωτικών μέτρων απομόνωσης της Μόσχας.

Αυτό ανακοίνωσε προ ολίγου ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως είναι «σαφές ότι κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει χρυσό σε σχέση με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καλύπτεται από τις ισχύουσες κυρώσεις».

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, εξήγησε: «Θέλουμε να αποκλείσουμε κάθε δυνατότητα για την Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον χρυσό της για να υποστηρίξει το νόμισμά της (σ.σ. το ρούβλι)».

Και τόνισε, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι η Μόσχα διαθέτει «σημαντικό» απόθεμα χρυσού και ότι το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών αποθεμάτων της Ρωσίας.

Η ίδια πηγή έδωσε την διαβεβαίωση ότι οι χώρες της G7 είναι «ενωμένες» στην θέση ότι «οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολυεθνικοί θεσμοί δεν πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με την Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτε», όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να τοποθετηθούν στο πλαίσιο της έντονης συζήτησης για την συμμετοχή ή μη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία, σχήμα που περιλαμβάνει τις δυτικές δυνάμεις και τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες.

Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει ήδη δηλώσει ότι ο Πούτιν έχει την θέση του στην σύνοδο αυτήν, παρά τις προτάσεις για τον αποκλεισμό του.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες διεξάγονται μία σειρά συνόδων κορυφής αφιερωμένων στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάμεσά τους μία σύνοδος της G7 και μία της ΕΕ.

Πηγή: newsbeast.gr