Κατά της Ελλάδας στρέφεται εκ νέου η Τουρκία με μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκαλεί τη χώρα μας «παραβάτη» ενώ ο Χουλουσί Ακάρ τα βάζει με τους Έλληνες λέγοντας «έφτασαν στη μύτη μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε να παρουσιάσει τη χώρα μας ως «παραβάτη» του Διεθνούς Δικαίου με αιχμή τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Τόνισε δε ακόμη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτικής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης πως «δεν πρόκειται η Άγκυρα να ανεχθεί αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση».

«Αλλά ειδικά στα νησιά που βρίσκονται κοντά μας, δηλαδή στα νησιά που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την Ειρηνευτική Συμφωνία των Παρισίων του 1947, είναι ξεκάθαρο και προφανές ότι η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί. Το φέραμε επίσης στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ», «το ίδιο (αναφέραμε) και σε άλλες χώρες.Το φέραμε στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας. Και αυτό θα το παρακολουθήσουμε. Διότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε την ξεκάθαρη παραβίαση», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κοινές δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Σεργκέι Λαβρόφ

Ακάρ: Εκείνοι είναι επεκτατικοί, έφτασαν μπροστά στη μύτη μας

Την ενόχλησή του για τον όρο «νεοθωμανισμό» εκφράζει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Όπως είπε η Ελλάδα που κατηγορεί την Άγκυρα για επεκτατισμό, επέκτεινε την επικράτειά της από το 1832 μέχρι το 1947 «κι έφτασαν μπροστά στη μύτη μας».

«Κατηγορούν την Τουρκία για επεκτατισμό και τώρα έβγαλαν μια νέα θεωρία του νέοθωμανισμου. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Οι τρίτες πλευρές πρέπει να το δουν αυτό. Κι εμείς στις συναντήσεις μας το λέμε σε όλους του εξηγούμε και θα το αναφέρουμε συνέχεια» δήλωσε.

«Δηλαδή εμείς είμαστε οι επεκτατικοί και επιθετικοί; Σε αυτό γελούν όλοι. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Από το 1832 επεκτείνουν την επικράτεια τους. Αν το δείξετε ολόκληρη την οθόνη θα είναι καλύτερα. Χρωματικά θα δείτε έτσι το ετοίμασαν οι συνεργάτες. Από το 1832 μέχρι το 1947 επεκτάθηκε κι έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας. Ποιος είναι ο επεκτατικός;» διερωτήθηκε.

Χουλουσί Ακάρ

«Η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» σημείωσε.

«Εμείς όμως λέμε “εσύ έχεις 3000 νησιά στο Αιγαίο κι έρχεσαι μπροστά στη μύτη μας. Εσύ διεκδικείς θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ. Εσύ είσαι που αγνοείς τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκύπριων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εσύ εξοπλίζεσαι με την δήθεν απειλή και τρέχεις πίσω από δημιουργία συμμαχιών. Εσύ ανοίγεις τις πύλες σου σε τρίτες χώρες”», είπε κλείνοντας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Πηγή: newsbeast.gr