Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις αμφισβητώντας ξανά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

«Η Αμερική ακολουθούσε πάντα μια ισορροπημένη πολιτική όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Τους υπενθυμίζουμε να μην διαταράξουν αυτή την ισορροπία. », δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Αν το αξιολογήσουμε από τη σκοπιά της Ελλάδας, προσπαθεί να ξοδέψει χρήματα για όπλα με παράλογο τρόπο. Ωστόσο, όταν βλέπουμε την οικονομία της, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Όταν βλέπουμε τις αιτιολογίες τους, λένε κυρίως “απειλή από την Τουρκία”. Αλλά η απειλή είναι η ίδια η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην τελευταία επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, στην οποία η Τουρκία έλεγε πως «αν η Ελλάδα παραβιάσει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και δεν κάνει πίσω, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών».

«Εμείς τώρα το ανοίγουμε σε συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι σ’ αυτό το θέμα. Εδώ συζητείται η κυριαρχία της, αφού δεν ενεργεί σύμφωνα με τη συμφωνία», είπε ο Τσαβούσογλου.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τις προσπάθειές της ώστε «να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό το θέμα».

«Κάποια από αυτά τα νησιά δόθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης και κάποια με τη συμφωνία του 1947 από τους Ιταλούς, αλλά με τους ίδιους όρους. Εν τέλει, προσπαθώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάνουν καθημερινά προκλητικές δηλώσεις», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: newsbeast.gr