Την τελευταία του πνοή άφησε ένας Παλαιστίνιος ηλικίας 18 ετών στην Δυτική Όχθη, έπειτα από πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού κοντά στη Ραμάλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρεται στον «θάνατο του Μουσάαμπ Μουχάμαντ Ναφάλ, 18 ετών, ο οποίος υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που υπέστη από σφαίρες των δυνάμεων κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ)».

Σύμφωνα με το υπουργείο, άλλος ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από τα πυρά.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έλαβε πληροφορίες για «ρίψεις πετρών προς αυτοκινητόδρομο (…) που προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα» εν κινήσει. Πρόσθεσε ότι στρατιώτες του αντέδρασαν «ανοίγοντας πυρ εναντίον των δραστών», χωρίς να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τον θάνατο του 18χρονου.

Την Πέμπτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους τον δράστη επίθεσης και μαχητή της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που κυρίευσε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έκτοτε, έχει εξαπολύσει πάνω από 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη, ειδικά στους τομείς της Τζενίν και της Νάμπλους.

Οι επιδρομές του, κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 120 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στη Δυτική Όχθη εδώ και περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η κλιμάκωση της βίας συγκαταλέγεται στους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο της άκρας δεξιάς στις εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στο Ισραήλ κι αναμένεται να οδηγήσουν στην επιστροφή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την κλιμάκωση της βίας κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τον απερχόμενο ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς την Παρασκευή, ανακοίνωσαν χθες οι υπηρεσίες του.

Πηγή: newsbeast.gr