Νέες εικόνες από βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία βγήκαν και λίγες ώρες μετά την είδηση ότι πιστοί ξύνουν τους τοίχους για να πάρουν κομμάτια ως ενθύμιο, βίντεο δείχνει να έχουν χαραχθεί ονόματα και καρδιές πάνω σε στήλη στήριξης του κτίσματος.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση birgun.net της τουρκικής εφημερίδας Birgun, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, ανέβασε ένα βίντεο στο Twitter, που δείχνει τις εικόνες από τον νέο βανδαλισμό.

Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερο «ρεζίλι» από αυτό το θέαμα και μιλά για δολοφονία πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς δείχνει ότι ορισμένοι έχουν ζωγραφίσει και graffiti, πάνω στη στήλη στήριξης.

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή της πύλης βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ότι έχουν αρχίσει να φουντώνουν οι φωνές στη Τουρκία που επικρίνουν την τύχη στην οποία έχει αφεθεί η Αγία Σοφία από την στιγμή που σταμάτησε να είναι μουσείο και έγινε τζαμί. Χαρακτηριστικά, η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ είχε αναφέρει ότι η Αγία Σοφία «δεν θα δει το 2050 αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», σχετικά με τους βανδαλισμούς.

Πηγή: newsbeast.gr