Σοκ προκάλεσαν οι εικόνες από τον Νέο Βουτζά, που δείχνουν το έδαφος να έχει υποχωρήσει παρασέρνοντας τρία σπίτια.

Οι εικόνες πραγματικά απίστευτες. Τα σπίτια που ήταν χτισμένα πάνω σε ρέμα, βούλιαξαν, καθώς η καθίζηση που ήταν στα 20 εκ. έχει φθάσει στα τρία μέτρα, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τα χιόνια των προηγούμενων ημερών.

«Ήταν μέσα οι άνθρωποι. Στην αρχή καθίζηση ήταν μικρή και τρόμαξαν. Σε δύο μέρες έπεσε στους 20 πόντους. Οι επόμενες βροχές το πήγαν πιο κάτω, τα χιόνια ακόμα πιο κάτω», είπε στο MEGA ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Μάλιστα, το σπίτι που έχει βυθιστεί παρασέρνει και τα γειτονικά σε αυτό, το διπλανό βυθίζεται και κινδυνεύουν και άλλα. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου να εγκαταλείψουν τα σπίτια, όμως παραμένουν σε αυτά και βρίσκονται μονίμως σε κατάσταση συναγερμού.

«Αμέσως μετά τη φωτιά τον Ιούλιο του ‘18, η λεγόμενη φωτιά του Ματιού, Νοέμβριο, Δεκέμβριο έως Μάρτιο έριξε 425 χιλιοστά βροχής. Τότε υποχώρησε η μισή μάντρα του οικοπέδου μου και έφυγε το μισό οικόπεδο στο ρέμα».

Το συγκεκριμένο σπίτι όπως και τα γειτονικά, είναι χτισμένο πάνω στο ρέμα του Νταού το οποίο, όπως λέει ο δήμαρχος, το 1968 τεμαχίστηκε σε οικόπεδα. «Εγώ δε θα το έπαιρνα αλλά οι άνθρωποι αγόρασαν οικόπεδο εντός σχεδίου. Υπεύθυνη είναι η κεντρική πολιτεία. Το αγόρασαν σε φθηνότερη τιμή αλλά η φύση εκδικείται».

«Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε έναν συνδιασμό αρνητικών μορφολογικών κλίσεων ενός ασταθούς εδαφικού μανδύα και μιας υποσκαφής, που έγινε από παρακείμενο ρέμα. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός, ότι οι κατασκευές θεμελιώθηκαν πάνω στον εδαφικό μανδύα και όχι σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα συνετέλεσαν στο να έχουμε αυτήν την αστάθεια» εξηγεί ο καθηγητής Διαχείρισης καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα επιδεινωθεί, ιδίως αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή, ενώ θα γίνουν και επιμέρους μετρήσεις για να διευκρινιστούν τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου.

Πηγή: newsbeast.gr