Την περασμένη εβδομάδα σε ένα κλειστό δείπνο στην Πράγα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόταν στους 44 Ευρωπαίους ηγέτες όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον διέκοψε και άρχισε να φωνάζει.

Πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για ανειλικρίνεια σχετικά με τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο ανατολικό Αιγαίο και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τάσσεται με τα μέλη της, Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη και δύο ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους που βρίσκονταν εκεί, αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος τα έβαλε σε συνέντευξη Τύπου με την Ελλάδα και απείλησε με εισβολή. «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είπε. Οταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν αυτό σήμαινε ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα, ο εκείνος αποκρίθηκε: «Καλά καταλάβατε».

Το ξέσπασμα αυτό ήταν το τελευταίο χρονικά σε μια σειρά τέτοιων από τον Ερντογάν εσχάτως. Καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες πριν από τις εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, έχει εντείνει τις απειλές κατά της χώρας μας -και συμμάχου του στο ΝΑΤΟ- από το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά «γεράκια» και οι υπερεθνικιστές, σημειώνουν οι NYT.

Ενώ λίγοι διπλωμάτες ή αναλυτές προβλέπουν πόλεμο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των Ευρωπαίων διπλωματών ότι ένας πολιτικά απειλούμενος Ερντογάν είναι όλο και πιο επικίνδυνος για τους γείτονές του – και ότι μπορεί να συμβούν «ατυχήματα».

Ο Ερντογάν χρειάζεται μια κρίση για να ενισχύσει την ασταθή του θέση μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία, δήλωσε ένας διπλωμάτης που ειδικεύεται στα θέματα της Τουρκίας, σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Και αν δεν του παρασχεθεί, είπε ο διπλωμάτης, μπορεί να δημιουργήσει μια.

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απειλούν τώρα να προσθέσουν μια δύσκολη νέα διάσταση στις προσπάθειες της Ευρώπης να διατηρήσει την ενότητά της απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συσσωρευμένες οικονομικές επιπτώσεις του, επισημαίνουν οι NYT.

Ο Sinan Ulgen, διευθυντής του EDAM, ενός ερευνητικού ιδρύματος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι υπήρχε εκλογική πτυχή στις ενέργειες του Ερντογάν. Υπήρχαν όμως επίσης βαθιά ριζωμένα προβλήματα, που ευνοούν τη χρόνια αστάθεια και τις επικίνδυνες εντάσεις. «Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια σειρά από ανεπίλυτες διμερείς διαφορές και αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον κάθε φορά που ένας πολιτικός στην Άγκυρα ή στην Αθήνα θέλει να αυξήσει τις εντάσεις», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι δύο χώρες παραλίγο να μπουν σε πόλεμο τη δεκαετία του 1970 για την εξερεύνηση ενέργειας στο Αιγαίο, το 1995-96 για αμφισβητούμενες διεκδικήσεις σε ακατοίκητες βραχονησίδες στην ανατολική Μεσόγειο και το 2020, πάλι για ενεργειακή εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. «Και τώρα είμαστε ξανά σε αυτό το σημείο», είπε ο κ. Ulgen. «Και γιατί; Λόγω εκλογών στην Τουρκία και την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Πηγή: newsbeast.gr