Ένοπλοι σκότωσαν οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Νιγηρίας, τρεις αστυνομικούς και πέντε παραστρατιωτικούς, σε ενέδρα στην πολιτεία Κόγκι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι τοπικές αρχές.

Στην επίθεση, που διαπράχθηκε προχθές Σάββατο, ένοπλοι «που υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν σε συμμορία κακοποιών έστησαν ενέδρα και σκότωσαν οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στον τομέα Ατζαοκούτα», ανέφερε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πολιτείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Κόγκι βιώνει έξαρση των επιθέσεων, την ευθύνη για κάποιες από τις οποίες αναλαμβάνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μολονότι η πολιτεία βρίσκεται μακριά από τις περιοχές όπου δρουν συνήθως, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Κόγκι, ο Γιαχάγια Μπέλο, απάλλαξε από τα καθήκοντά τοπικό παραδοσιακό φύλαρχο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

«Ο κυβερνήτης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε άλλους παραδοσιακούς ηγέτες στην πολιτεία που μπορεί να διατηρούν σχέσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με εγκληματικά στοιχεία να τις διακόψουν αμέσως», αναφέρει το κείμενο.

Οι παραδοσιακοί φύλαρχοι και οι εμίρηδες στη Νιγηρία δεν έχουν επισήμως καμία εξουσία, όμως ασκούν μεγάλη επιρροή, καθώς διαδραματίζουν σε τοπικό επίπεδο ρόλο θεματοφυλάκων του πολιτισμού και της θρησκείας.

Τον Ιούνιο, ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην περιφέρεια Οκέχι της πολιτείας Κόγκι, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό, ενώ τον Απρίλιο, άλλοι τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Αντάβι.

Την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που αποσχίστηκε από την Μπόκο Χαράμ το 2016 κι έχει μετατραπεί στην κυρίαρχη τζιχαντιστική οργάνωση στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση τον Ιούλιο εναντίον φυλακής κοντά στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες κρατούμενοι —ανάμεσά τους δεκάδες τζιχαντιστές— απέδρασαν.

Πηγή: newsbeast.gr