Η Νικόλ Ολιβέιρα, από την πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας, δεν είναι μια συνηθισμένη οκτάχρονη.

Η πιτσιρίκα έδειχνε ενδιαφέρον για το Διάστημα από τότε που ήταν νήπιο και σήκωνε τα χέρια της ψηλά για να φτάσει τα αστέρια στο ταβάνι του δωματίου της ενώ μάθαινε ακόμη να περπατά. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, ζήτησε από τους γονείς της ένα τηλεσκόπιο προκειμένου «να μετρά τα άστρα». Και σύντομα οι γονείς της κατάλαβαν ότι το δώρο τους έπιασε τόπο.

Σήμερα, στα οκτώ της χρόνια, έχει καταχωρισθεί στα αστρονομικά κιτάπια ως η νεότερη αστρονόμος στον κόσμο χάρη στη συνεργασία της με τη NASA, η οποία την έχει πάρει σχεδόν υπό την προστασία της, ως μέρος του προγράμματος «Asteroid Hunters», που βοηθά νεαρούς ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη.

Και η Νικόλ έχει επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος ότι πρόκειται για ένα «παιδί-θαύμα» στον χώρο αυτό, καθώς ήδη έχει εντοπίσει 18 αστεροειδείς –κάτι που αν επιβεβαιωθεί από τους αστρονόμους, θα μπορούσε να γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που σημείωσε ο 18χρονος τότε Ιταλός Λουίτζι Σανίνο, το 1998.

Φυσικά, η ανακάλυψη ουρανίων σωμάτων από κάποιον, τού δίνει αυτοστιγμεί το δικαίωμα να τους ονομάσει ο ίδιος όπως επιθυμεί. Και η Νικόλ είναι σίγουρη ως προς το τι θέλει. «Θα τους δώσω ονόματα Βραζιλιάνων επιστημόνων ή μελών της οικογένειάς μου, όπως η μητέρα μου ή ο πατέρας μου», λέει η μικρή μιλώντας στο AFP.

«Όταν ήταν δύο ετών, σήκωνε τα χέρια της προς τον ουρανό και μου έλεγε “Μαμά, δώσε μου ένα αστέρι”», θυμάται η μητέρα της, Ζίλμα Ζανάκα, η οποία προσθέτει ότι το δωμάτιο της κόρης της είναι γεμάτο αφίσες του ηλιακού συστήματος και φιγούρες του Star Wars.

«Είναι εξαιρετικά παρατηρητική καθώς εντοπίζει αμέσως εικόνες που μοιάζουν με αστεροειδείς», δήλωσε ο Ροντρίγκεζ Μορέιρα, καθηγητής αστρονομίας της Νικόλ στο ιδιωτικό σχολείο στη Φορταλέζα, όπου φοιτά με υποτροφία.

«Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι μοιράζεται τις γνώσεις της με άλλα παιδιά συμβάλλοντας με τον τρόπο της στη διάδοση της αστρονομίας και στους συμμαθητές της», πρόσθεσε ο Μορέιρα.

Κυνηγός Αστεροειδών

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει η Νικόλ, είναι γνωστό ως «Asteroid Hunters» (Κυνηγοί Αστεροειδών) και έχει σχεδιαστεί από την International Astronomical Search Collaboration (Διεθνή Συνεργασία Αστρονομικών Ερευνών) σε συνεργασία με την NASA, για να μυήσει τους νέους στην επιστήμη της Αστρονομίας βοηθώντας τους να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, κάθε βράδυ, αφού κάνει τα μαθήματά της, η Νικόλ ανοίγει τον υπολογιστή της, συνδέεται με τη NASA, μέσω ειδικών κωδικών που έχει λάβει και στη συνέχεια κοιτά για ώρες εικόνες του νυχτερινού ουρανού στους υπολογιστές της, προσπαθώντας να εντοπίσει νέα ουράνια σώματα ή αστεροειδείς.

Η συμμετοχή της Νικόλ στο πρόγραμμα Asteroid Hunters οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας είναι ένας από τους οργανισμούς που συνεργάζεται με τη NASA στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πέρα από την αναζήτηση αστεροειδών, η Νικόλ παίρνει συνεντεύξεις από επιστήμονες για το κανάλι της στο YouTube, ενώ πέρυσι συναντήθηκε με τον Μάρκος Πόντες, τον υπουργό Επιστημών και μοναδικό έως τώρα Βραζιλιάνο που έχει πάει στο διάστημα. 

Όσο για το μέλλον της, δηλώνει πως θέλει να γίνει μηχανικός αεροδιαστημικής. «Θέλω να κατασκευάζω πυραύλους. Θα ήθελα να πάω στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα για να δω τους πυραύλους τους», συμπληρώνει.

Πώς γίνεται η «κατοχύρωση»

Κάθε αστεροειδής του οποίου η ύπαρξη έχει επιβεβαιωθεί παίρνει έναν αύξοντα αριθμό ανακάλυψης. Μέχρι να γίνει αυτό, του δίνεται ένας προσωρινός αριθμός που αποτελείται από το έτος ανακάλυψης, έναν κώδικα δύο γραμμάτων που δηλώνει την εβδομάδα του χρόνου που έγινε η ανακάλυψη, και έναν ή δύο αριθμούς αν περισσότεροι από ένας αστεροειδείς ανακαλύφθηκαν την ίδια εβδομάδα. Μετά την επαλήθευση της τροχιάς του, ο κωδικός του αποτελείται από τον αύξοντα σε παρένθεση ακολουθούμενο από τον προσωρινό αριθμό, π.χ. (3360) 1981 VA, που ήταν και ο πρώτος αστεροειδής για τον οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο όνομα. Ο αύξοντας αριθμός συνήθως χρησιμοποιείται μαζί με το όνομα του αστεροειδή, όταν αυτό υπάρχει.

Στα πρώτα χρόνια της ανακάλυψής τους, οι αστεροειδείς έπαιρναν ονόματα Ελληνικών ή Ρωμαϊκών θεοτήτων, ή άλλων μυθολογικών προσώπων. Λόγω του πλήθους τους όμως, οι αστρονόμοι κάποια στιγμή ξέμειναν από ονόματα. Επειδή η επιλογή του ονόματος του αστεροειδή ανήκει σε αυτόν που ανακάλυψε, κι επειδή είναι τόσο πολλοί σε πλήθος, συχνά οι αστρονόμοι δίνουν ονόματα πόλεων, τα δικά τους ονόματα, των παιδιών τους ή ακόμα και κάποιου κατοικίδιου. Υπάρχουν αστεροειδείς με ονόματα παρμένα από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως ο 13681 Monty Python, ο 9007 James Bond, ο 9777 Enterprise κι ο 2309 Μίστερ Σποκ, γνωστών τραγουδιστών όπως ο 4147 Λένον και ο 4148 McCartney και προσωπικοτήτων, όπως ο 1772 Γκαγκάριν, o 5535 Ανφράνκ, ο 6354 Βαγγέλης κι ο 7100 Martin Luther.

Πηγή: newsbeast.gr